fbpx
Сьогодні
12:28 02 Жов 2018

Скрипаль передав британській розвідці компромат на друга Путіна Патрушева, - NYT

Колишній подвійний російський агент Сергій Скрипаль передав британській розвідці докази корупційної діяльності екс-керівника ФСБ Ніколая Патрушева.

Про це Скрипаль розповів торік у інтерв'ю редактору BBC Марку Урбану, який працював над книгою про шпигунів після "холодної війни", пише The New York Times.

Скрипаль передав британській розвідці інформацію про корупційні схеми 1990-х років за участі Патрушева. За його словами, інформація про корупцію на найвищому рівні була засекречена.

Скрипаль повідомив, що офіцера ВМФ, який працював разом з ним в російській військовій розвідці, спіймали при передачі інформації західним спецслужбам.

Його потім знайшли мертвим у 2004 році у військовому госпіталі після допиту агентами військової розвідки. Ймовірно, офіцера задушили.

"Офіційною версією смерті було самогубство. Проте кілька його пальців були відрізані, у чому безпомилково прочитується жахливе послання", – пише Times.

Британська розвідка дійшла висновку, що Скрипаль уник такої ж долі, оскільки під час допитів в Росії не згадував про корупційні мережі, що ведуть до Патрушева. На той час Патрушев був директором ФСБ.

Патрушев пішов з цієї посади, але залишається близьким до Володимира Путіна, обіймаючи посаду секретаря Ради безпеки Росії.

Видання відзначає, що інтерв'ю з Скрипалем у книзі Урбана "Справа Скрипаля. Життя на межі смерті російського шпигуна" вийде друком у США у вівторок. Книга не дає відповіді на питання, чому Скрипаля намагалися отруїти, але відображає найповнішу на сьогодні картину його життя як російського шпигуна і британського інформатора.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: