fbpx
Сьогодні
21:54 02 Жов 2018

Хмельницький університет планує повністю перейти на сонячну енергію

На даху трьох корпусів Хмельницького національного університету встановили сонячні панелі загальною потужністю 150 кВт.

Зараз в експлуатацію введено три електростанції, на які витратили 4,5 мільйона гривень. У планах збудувати ще п'ять, на це вже виділено 9,5 мільйонів гривень. Таким чином університет зможе і себе забезпечити електроенергією, і в майбутньому продавати її надлишок за «зеленим тарифом».

Як зазначив завідувач кафедри телекомунікацій і компютерно-інтегрованих технологій ХНУ, доктор технічних наук Валерій Мартинюк, зараз станція працює в межах 150 кіловат. Коли ж розшириться її потужність до 500 кіловат, навчальний заклад зможе себе сам повністю забезпечити.

сонячні панелі

«Взимку університет витрачає максимально 750 кіловат. Звичайно влітку енергії споживається значно менше, а сонце гріє сильніше. Це означає, що в літній період зайву електроенергію ми можемо по «зеленому тарифу» продати державі, – розповів завідувач кафедри. – Потім ці кошти можна закумулювати і використати в зимовий період. Крім цього, ми займаємося розробкою систем накопичення енергії, генерації електроенергії, а також тестування якості сонячних панелей. А це якраз вирішення тих проблем, про які йдеться мова».

Як виявляється, надлишок сонячної енергії можна зберегти. Науковці Національного університету розробили системи накопичення енергії двох типів: на акумуляторях і суперконденсатор. «Суперконденсатор має ємність три тисячі фарад. Єдина проблема, що тут напруга невелика – 2,7 вольт, тому елементи з'єднують послідовно. Такі батареї співрозмірні з акумуляторними батареями, але значно легші», – додає Валерій Мартинюк.

У диспетчерському пункті сонячної електричної станції стоїть система зв'язку, яка дозволяє в автоматичному режимі спостерігати і моніторити, як електростанція працює і як здійснюється споживання генераторів електроенергії університеті.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: