fbpx
Сьогодні
Фото 18:23 01 Жов 2018

Активісти закликали депутатів законодавчо захистити українську мову

Сьогодні активісти руху "Відсіч" прийшли до Верховної Ради з театралізованою акцією, яка мала на меті спонукати депутатів захистити українську мову на законодавчому рівні.

На цьому пленарному тижні депутати можуть розглянути законопроекти, які регулюють статус української мови, як державної. Активісти "Відсічі" наполягають, що має бути прийнятий громадський законопроект 5670-д, який має найбільшу суспільну, експертну та політичну підтримку.

У форматі лялькового театру активісти показали монстра "русского міра", який пожирає українців через їх русифікацію і перетворює на малоросів. Закінчилась вистава тим, що українці об'єдналися і дали відсіч ворогу, змусивши його забиратись геть з України.

Активісти закликали депутатів законодавчо захистити українську мову

"На новий мовний закон Україна і всі ми чекаємо вже багато років. Ми провели безліч акцій на захист української мови, зокрема всеукраїнську кампанію "Помста за розкол країни" – псували рейтинги депутатам-русифікаторам, які голосували за закон Ківалова-Колесніченка. Для нас дуже дивно і прикро, що попри перемогу Майдану Україна досі не має достойного закону про мову. Зараз дуже важливо, щоб голоси в Раді не розпорошилися за різні партійні та персональні проекти, а щоб депутати підтримали справді якісний та ефективний законопроект про мову – №5670-д", – пояснила активістка руху "Відсіч" Катерина Чепура.

Активісти закликали депутатів законодавчо захистити українську мову

Після акції активісти роздавали депутатам листівки з аргументацією, чому варто підтримати саме цей законопроект. Зусилля активістів не були марними – сьогодні після погоджувальної ради лідерів фракцій стало відомо, що розгляд мовних законопроектів планується вже цього четверга.

Співавтор законопроекту Сергій Оснач пояснив, що українці позитивно сприймають посилення статусу української мови у всіх сферах суспільного життя, що доводять численні соціологічні дослідження.

Так, за даними дослідження Соціологічної групи "Рейтинг", 61% українців вважає, що українська мова має бути єдиною державною. Така думка переважає у 21 регіоні України. Опитування було проведено в листопаді 2017, вибірка складала 30000 респондентів.

українська мова

Крім того, виборці найбільших партій переважно підтримують запровадження української мови у всіх сферах життя. Такі дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології, яке проводилось у лютому 2017 року.

Активісти закликали депутатів законодавчо захистити українську мову

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: