fbpx
Сьогодні
13:15 26 Вер 2018

Ахметов через підкуп чиновників хоче змусити всю енергетику "сидіти" на його вугіллі, - Герус

Фото сайту Досьє

Уряд хоче ухвалити рішення, яке фактично закріпить монополію компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова.

Про це для "Економічної правди" пише голова Асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрій Герус.

Наприкінці минулого тижня міністр енергетики Ігор Насалик відправив на погодження проект розпорядження Кабінету міністрів щодо пріоритетного використання вугілля марки Г.

"Простими словами йдеться про те, що енергетики для виробництва електроенергії обов'язково мають використовувати вугілля, яке видобуває ДТЕК, незважаючи на його ціну", – пише він.

За його словами, групі Ріната Ахметова це рішення принесе додаткових 2-3 млрд грн на рік.

Наприклад блоки ТЕС, що працюють на марці Г, виставлятимуть цінову заявку по 10 000 грн/т, а електростанції, що працюють на антрациті, виставлятимуть заявки по 2 000 грн/т.

Проте все одно у роботу включатимуться ТЕС на марці Г, хоча вони і у 5 разів дорожчі.

"Таким чином на ринку буде ліквідована економічна конкуренція за ціною. ТЕС на марці Г, зможуть "малювати" будь-яку високу ціну і все одно матимуть пріоритет при включенні у роботу", – зазначає експерт.

Та додає, що 85% вугілля марки Г в Україні видобуває компанія ДТЕК Ріната Ахметова, також у компанії ДТЕК 85% усіх потужностей теплової генерації, що працює на марці Г.

"Отже, тепер безвідносно до цінової конкуренції виробіток будуть отримувати ці ТЕС. Якщо ж інші захочуть також мати цей пріоритет, то змушені будуть переходити на марку Г. А купувати її доведеться знову у ДТЕК, бо він видобуває понад 85% всього українського вугілля", – підсумував експерт.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: