fbpx
Сьогодні
16:53 21 Вер 2018

У Києві планують запустити електронний квиток у наземному транспорті вже з листопада

Система єдиного електронного квитка для проїзду в громадському наземному транспорті столиці може запрацювати в тестовому режимі вже з 1 листопада.

Як розповіли "Сегодня" в КМДА, зараз в трамваях, автобусах і тролейбусах встановлюють валідатори для зчитування е-квитків. Всього їх буде 1500, по три-п'ять пристроїв на салон транспорту залежно від його розміру.

Оплатити поїздку через валідатори можна буде декількома способами. Перший – за допомогою одноразового талончика з QR-кодом: продавати такі талони планують в Ibox (їх обіцяють встановити на всіх зупинках), банківських терміналах, кіосках "Союздрук" і Т-кіосках. Його ціна – все ті ж 8 грн. Використовувати такий талон можна в будь-якому громадському транспорті, крім маршруток і метро. Другий вид е-квитка – пластикова картка, яка працює за принципом карт на метро.

"Ви купуєте картку, вибираєте тариф, наприклад, 1-9 поїздок або 10-19, вносите гроші, платите і користуєтеся. Чим більше ви записуватимете поїздок на картку, тим дешевше виходитиме одна поїздка за принципом карток в метро", – розповів нам директор департаменту інформаційних технологій КМДА Юрій Назаров. Орієнтовна вартість самої картки – 40-50 грн.

Ще два способи – банківською картою або "Карткою киянина". Для останніх знижка за поїздку становитиме 50 копійок. До того ж, за словами Назарова, з 31 березня наступного року за проїзд у наземному транспорті розрахуватися можна буде і банківськими картами з системою PayPass і PayWay. З моменту початку тестів єдиного квитка 1 листопада розпочнеться перехідний період.

"Він може тривати близько трьох місяців, звичайні талончики ще будуть в ходу. Допомагатимуть розібратися з новою системою оплати проїзду пасажирам кондуктори", – говорить Назаров.

За словами городян, перші валідатори помітили в автобусах №37 (метро "Святошин" – житловий масив Західний), №37а ( "Святошин" – спорткомплекс "Чайка") і швидкісному трамваї на Борщагівській лінії.

"В автобусі №37 побачила три валідатори. Вони висять на поручнях: на початку салону, посередині і в кінці, а на екрані було написано "Тестовий режим", – розповіла киянка Яна Боголепова.

Поки валідатори ще не запрацювали, багато хто вже в подиві: "Як пробратися до них, якщо салон буде забитий в годину пік?". У мерії запевнили, що проблем виникнути не повинно: "Валідатори будуть біля кожних дверей при вході до транспорту". Як відомо, е-квиток в Києві намагаються впровадити ще з минулого року. Обійдеться це місту, за підрахунками влади, в більш ніж 360 млн грн.

Зробили в Києві і перший крок до монетизації пільг на проїзд. На сайті КМДА з'явився проект розпорядження, де пропонують затвердити щомісячний розмір таких виплат київським пільговикам. Сума, зазначена в документі, – всього 240 грн на місяць. Якщо поїздка туди-назад нині обходиться в 16 грн, то цієї суми вистачить лише на 15 днів. Та й то за умови, що пільговику, наприклад, не знадобиться користуватися транспортом кілька разів за день. З іншого боку, ті пільговики, які рідко їздять, зможуть витратити гроші на свій розсуд. За словами чиновників, долю монетизації вони вирішать ближче до кінця року. Нагадаємо, в Києві право на безкоштовний проїзд мають близько 800 тис. осіб, тобто щомісяця місто виплачуватиме близько 192 млн грн.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: