fbpx
Сьогодні
Відео 22:52 21 Вер 2018

NASA показала сріблясті мезосферні хмари

Камери NASA, встановлені на повітряній кулі, відзняли мезосферні хмари, відомі як сріблясті.

Про це повідомляє Phys.org.

"Місія Космічної агенції, названа PMC Turbo, проходила в липні протягом п'яти днів. За цей час камери NASA зняли рідкісне атмосферне явище – мезосферні хмари, також відомі як сріблясті ", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що мова йде про вкрай розріджені хмари, що виникають в мезосфері на висоті 80 кілометрів. Вони складаються з кристалів льоду, проте до сьогодні не до кінця досліджена природа їх ядер. Метеорологи віддають перевагу гіпотезі, згідно з якою служать ядрами метеоритні останки.

Хмари утворюються влітку між 43 та 65 градусами північної і південної широти. При цьому їх видно лише в сутінках, після заходу Сонця, коли низькі шари атмосфери знаходяться в земній тіні.

Велику повітряну кулю NASA запустила в липні з ракетного полігону Есрейндж (Швеція), через п'ять днів він прибув в Нунавут (Канада). До нього прикріпили вантаж з сімома камерами високої роздыльної задтності та лідаром. Всі камери утворювали мозаїку, яка покривала 160 кілометрів. За час польоту камери зробили шість мільйонів фотографій, загальний обсяг яких склав 120 терабайт.

Вчені обіцяють, використовувати дані PMC Turbo для уточнення прогнозу погоди і кращого розуміння процесів, що відбуваються у верхній атмосфері Землі та інших планет – наприклад, Марса, де теж утворюються сріблясті хмари.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: