fbpx
Сьогодні
21:06 21 Вер 2018

Музей на Поштовій: Київ планує використовувати технології Гренобля для консервації знахідок

Київ планує використовувати технології лабораторії ARC Nucle art (Гренобль, Франція) для консервації артефактів, що вже виявлені та будуть знайдені надалі під час розкопок на Поштовій площі.

Про це заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, повідомляє прес-служба міської влади.

"Вчора з відрядження до Гренобля повернулася наша делегація під головуванням директора Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Никоряка. Головне з почутого – в лабораторії Гренобля нам готові допомагати, ділитися досвідом і техніками. Ми неодноразово чули від різних експертів про те, що в Україні і чи не в усьому світі немає технологій консервації деревини, яку було знайдено на Поштовій, проте ми знайшли спеціалістів", – повідомив Мондриївський.

За його словами, у рамках відрядження працівники лабораторії ознайомили нашу делегацію з усіма існуючими технологіями консервації археологічної деревини, продемонстрували усі етапи цього непростого процесу, в тому числі й застосування радіоактивного випромінювання. Вони готові не тільки ділитися технологіями, але взяти на стажування наших фахівців.

Заступник голови КМДА додав, що, в свою чергу, працівники лабораторії ARC Nucle art також завітають до Києва і відвідають місце розкопок на Поштовій площі та ознайомляться з планами щодо створення Центру консервації предметів археології, дадуть свої поради та рекомендації.

«Давайте не будемо забувати, що в Києві не одне місце розкопів, де знайдені артефакти, які ніхто не в змозі консервувати. Саме для цього рішенням Київради передбачено створення Центру консервації предметів археології. Нагадаю, це буде єдиний в Україні подібний Центр», – сказав Мондриївський.

Він повідомив, що після завершення археологічних досліджень буде оголошено міжнародний конкурс на створення Музею на Поштовій площі.

"Позиція міського голови та його команди щодо створення музею на Поштовій визначена ще у 2015 році – музею бути і крапка. А от вирішувати, яким йому бути, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи», – додав заступник голови КМДА.

Мондриївський також нагадав, що місто Гренобль вже було взірцем для Києва у іншій сфері.

«Коли ми тільки почали впроваджувати реформу у сфері розміщення зовнішньої реклами, то Гренобль також був серед міст, з яких ми брали приклад. Тоді мер містечка із населенням трошки понад 160 тисяч оголосив про заборону розміщувати на вулицях будь-які види зовнішньої реклами, а на місцях демонтованих конструкцій влада міста запланувала висадити дерева. Думаю, нам треба взяти на озброєння ідею з деревами», – підсумував Мондриївський.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: