fbpx
Сьогодні
16:23 19 Вер 2018

Російський олігарх Дерипаска фінансує власника NewsOne Мураєва, - ЗМІ

Журналісти провели розслідування і дізналися, що російський олігарх Олег Дерипаска через компанію в Австрії фінансує власника телеканалу NewsOne народного депутата від "Опозиційного блоку" Євгена Мураєва.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" на Еспресо.TV Дмитра Костюка.

Компанія "Спецмонтаж" батька нардепа Володимира Мураєва, яка виготовляє системи вентиляцій з березня 2018 року розпочала постачати їх до ЄС.

Проте там вона має лише одного замовника – австрійський будівельний холдинг STRABAG, засновником і власником третини акцій через компанію Rasperia Trading Ltd є фігурант санкційного списку США Дерипаска.

Особливістю співпраці компаній Дерипаски та Мураєва є закритий тендер і цінова політика замовлень в 2,5-3 рази вища за ринкову.

Згідно з товарно-транспортною накладною від 1 червня 2018 року, продавець – компанія з обмеженою відповідальністю Kaspi передає покупцю – ТОВ STRABAG вентиляційні канали обсягом 3880 м і загальною вартістю 1 млн 403 тис. 159 євро. Відправник – власник компанії Kaspi Олексій Яковенко.

Загалом навесні 2018 року STRABAG придбав у Kaspi понад 15 тис. м вентиляційних конструкцій, на понад 6 млн євро. Вартість становила понад 420 євро за метр у той час, як середня ринкова ціна була 120 євро за метр.

Своєю чергою, Kaspi купує інженерно-конструкторські проекти у компанії "Спецмонтаж" – навесні 2018 року це було загалом 16 проектів вартістю від 200 тис. до 760 тис. євро кожен. Ці "проекти" не оподатковувались, а товарообіг було ретельно приховано.

З іншої товарно-транспортної накладної витікає, що Олексій Яковенко ("Kaspi ЛТД") купує у Володимира Мураєва ("Спецмонтаж ЛТД") проекти загальною вартістю щонайменше на понад півмільйона євро.

При цьому до березня 2018 року ТОВ Kaspi не вело жодної господарсько-економічної діяльності, а її статутний капітал становить трохи більше $1 тис. В минулому – з 2011 по 2013 рік – Олексій Яковенко працював комерційним директором київського офісу компанії "Спецмонтаж", тобто був одним з топ-менеджерів у Мураєва.

Таким чином, підприємство Kaspi виглядає фірмою-прокладкою між Мураєвим і холдингом Дерипаски STRABAG, а продаж проектів та вентиляційних каналів є перекиданням грошей.

За цією схемою батькові власника NewsOne перейшли мільйони доларів.

Дерипаска Мураєв Дерипаска Мураєв Дерипаска Мураєв

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: