fbpx
Сьогодні
16:03 18 Вер 2018

Вони зізналися: у лікарні Херсона тіла мертвонароджених дітей роками утилізували як відходи

У Херсонській обласній клінічній лікарні тіла мертвонароджених дітей роками утилізували як медичні відходи.

Про це повідомив уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба у своєму Facebook.

"В це було важко повірити, коли мені про це розповів батько, дитина якого народилася вчасно, але мертвою. Тому я приїхав до Херсонської обласної клінічної лікарні, щоб особисто переконатися в тому, що лікарня утилізувала мертвонароджених дітей разом з післяопераційними відходами", – зазначає Кулеба.

За його словами, головний лікар медзакладу з більш ніж 20-річним стажем "зміг лише вибачитися та зазначив, що це їхня провина".

"І він не знав, що мертвонароджена дитина не є плодом, і тому повинно бути проведене гідне поховання. І в даній лікарні роками мертвонароджені діти утилізовувалися як медичні відходи", – обурився омбудсмен.

Кулеба зазначає, що звернувся до губернатора Херсонської області щодо необхідності проведення службового розслідування цієї ситуації та з'ясування, куди йдуть кошти, виділені на такі поховання з місцевого бюджету.

Також омбудсмен звернувся до Міністерства охорони здоров'я стосовно відповідних роз'яснень та перевірок в інших регіонах.

Мертвонароджених дітей вважали біосміттям та викидали на звалище

Мертвонароджених дітей вважали біосміттям та викидали на звалище. В це було важко повірити, коли мені про це розповів батько, дитина якого народилася вчасно, але мертвою. Тому я приїхав до Херсонської обласної клінічної лікарні, щоб особисто переконатися в тому, що лікарня утилізувала мертвонароджених дітей разом з післяопераційними відходами. Це нелюдське ставлення, і не існує жодного виправдання такому вчинку. Як можна кинути дитину, вже сформовану, як непотріб, в один ящик з біовідходами? Це неприпустимо!Головний лікар з більш ніж 20-річним стажем зміг лише вибачитися та зазначив, що це їхня провина, і він не знав, що мертвонароджена дитина не є ПЛОДОМ, і тому повинно бути проведене гідне поховання. І в даній лікарні роками мертвонароджені діти утилізовувалися як медичні відходи. Закон говорить про гідне ставлення до мертвонароджених дітей та про гідне поховання. Проте лікарі його роками не дотримувалися. Які зміни в законодавстві ще потрібні, якщо ви й ті, що є, не читаєте і не виконуєте? Є чіткі інструкції й закони, яким необхідно слідувати. Навряд чи ви змогли б зробити таке з власними дітьми. Скільки ще таких випадків по всій країні, про які не повідомляється? Я звернувся до губернатора Херсонської області з обов'язковим проведенням службового розслідування щодо даної ситуації та з'ясування, куди йдуть кошти, виділені на такі поховання з місцевого бюджету. А також до Міністерство охорони здоров'я України стосовно відповідних роз'яснень та перевірок в інших регіонах!

Posted by Микола Кулеба on Tuesday, September 18, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: