fbpx
Сьогодні
20:43 18 Вер 2018

Сміттєвий колапс у столиці: екологи закликали владу захистити безпеку киян

Через блокування невідомими особами полігону твердих побутових відходів у селі Підгірці під Києвом у столиці виникла загроза сміттєвого колапсу.

Про це йдеться у заяві Всеукраїнської екологічної ліги.

"Вкотре на проблемі поводження з відходами в Україні спекулюють різного гатунку "політики". Перекриття під'їзду до п'ятого полігону призведе до сміттєвого колапсу в столиці і прилеглих населених пунктах, і водночас це вигідно комусь, хто не має жодного відношення до питань екологічної безпеки", – наголошується в заяві.

Як зазначає Всеукраїнська екологічна ліга, відповідно до рішення київської влади полігон мав бути закритий з 1 жовтня 2018 року, чим і скористалися невідомі особи, які блокують об'єкт.

"Закриття полігону з 1 жовтня 2018 року вимагає група людей, яка приїздить на автобусах щодня. І все було б добре, якби… Куди дівати сміття з Києва? Засіяти всі прилеглі до міста лісосмуги та поля? А наслідки? А екологічна катастрофа? Київська влада згаяла багато часу, який мала б використовувати на будівництво нового сміттєпереробного заводу. Виникають запитання: що робити з полігоном? Хто забезпечить консервацію полігону? Куди мають подітися газ та фільтрат, які вже є і ще будуть виділятися?" – підкреслюється в заяві.

Водночас дії невідомих, які блокують полігон, у Всеукраїнській екологічній лізі назвали "екологічним тероризмом".

"Люди, які перекривають сміттєзвалище в Підгірцях, свідомі того, що вони є екологічними терористами. Полігон без контролю рівня фільтрату, без дегазації та рекультивації – бомба уповільненої дії, яка призведе до екологічної катастрофи", – йдеться у заяві.

У Всеукраїнській екологічній лізі закликали владу втрутитися у ситуацію та захистити безпеку киян і місцевих мешканців у Підгірцях, які потерпають від екологічної ситуації на полігоні.

"Влада має рішуче захистити безпеку киян та місцевих мешканців і забезпечити штатний режим роботи полігону – екологічно небезпечного об'єкта до повного його закриття. Сподіваємось, що і місцева влада с. Підгірці, і районна влада Обухівського району, і київська влада дійдуть згоди і приймуть цивілізоване рішення щодо подальшої рекультивації п'ятого полігону та будівництва сміттєпереробного заводу", – зазначається в заяві.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: