fbpx
Сьогодні
10:19 18 Вер 2018

NASA підтверджує, що знайшла планету, яка може бути придатною для життя

Астронавти NASA підтвердили, що планета Проксима b дуже ймовірно є придатною для життя.

Про це повідомляє BBC Україна.

"Вчені ще з 2016 року, відтоді як виявили Проксиму b у так званій "зоні Златовласки" досліджують, чи може вона бути придатною для життя", – зазначається у повідомленні.

Повідомляється, що спочатку розрахунки не дуже обнадіювали. Відразу кілька дослідників дійшли висновку, що сонячна активність Проксими Центавра занадто велика, аби на планеті могли зберегтися атмосфера або вода в рідкому вигляді.

"Однак тепер вчені NASA оголосили, що Проксима b все ж може виявитися придатною для життя. І більш того, це навіть дуже ймовірно", – підкреслює видання.

BBC пояснює, що взагалі в планет на зразок Проксими b – тих, що обертаються навколо червоних карликів, – не надто багато шансів зберегти придатні для життя умови.

По-перше, така близькість до зірки з великою ймовірністю має спровокувати так званий безконтрольний парниковий ефект та призвести до випаровування океанів. Саме це відбулося колись з Венерою.

По-друге, в цій зоні планета має бути під безперервним впливом жорсткого випромінювання та сонячного вітру, що також з часом має призвести до втрати води та атмосфери.

Однак наразі занадто мало відомо про історію Проксими b, і останні розрахунки показують, що існує щонайменше кілька сценаріїв, за яких планета могла зберегти придатні для життя умови.

"Можливо, Проксима b спочатку сформувалася без атмосфери, або атмосфера була присутня, але в самій зоряній системі було дуже мало води. А може, атмосфера була розріджена, але з великою кількістю води. Або навіть не розріджена, а дуже щільна. Цього ми поки що просто не знаємо", – пояснює один з авторів нової роботи Ентоні Дель Дженіо.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: