fbpx
Сьогодні
18:18 16 Вер 2018

Як у Львові розбирали підходи до діяльності громадян в умовах децентралізації

11-13 вересня у Львові Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ) зібрав небайдужих громадян з різних областей України для другого етапу проекту «Участь через залучення» на тренінг «Діяльність громадських активістів в умовах децентралізації».

Була поставлена мета – сприяння залученню громадян до активного суспільного життя на локальному рівні.

Тренер Леонід Жовтило – експерт з місцевого економічного розвитку та реформування місцевого самоврядування, – використовуючи свій практичний позитивний досвід співпраці з органами державної влади різного рівня, місцевого самоврядування, міжнародними організаціями та ГО, розкрив децентралізацію як інструмент демократичних перетворень. Учасникам були запропоновані нормативно-правова база, шляхи передачі ресурсів і повноважень, інструментарій формування громад та можливості їх розвитку.

Львів тренінг

У модулі, орієнтованому на складові  успішної  діяльності  об'єднаної територіальної громади, використовуючи метод навчання через дію, були проаналізовані різні бар'єри на шляху влади, громадськості та можливості їх подолання. Учасники розглянули практики впровадження ініціатив активістів у справах, що мають громадський інтерес. Саме останній «на хвилях ріки життя несе в майбутнє, і ми всі знаходимось в одному «човні», в якому всім треба гребти, щоб подолати «розруху в головах», – було зазначено на тренінгу.

Львів тренінг

Інтонаційно забарвлене мовлення спікера, тренерські метафоричні прийоми, перемішані з висловами класиків, творчо сприймались і дозволяло впевнено структурувати знання у сприйманні слухачів, «інфікувати» цінними ідеями, збільшуючи дух небайдужості. Якщо децентралізація – це один із процесів сучасних змін ,що здійснюються заради людей, треба врахувати думку Тома Роббінса: «Не списуйте свої невдачі на часи, в яких вам доводиться жити. Проблеми не в епосі, а в людях. В даний час з'явилася тенденція звільняти людину від моральних обов'язків, вважаючи її жертвою соціальних обставин. За таке переконання доводиться розплачуватися власною душею. Слабкість характеру – ось що закріпачує людей». Тому все, що робиться нами, робиться для нас. Бажано вільно, не озираючись на сумнівні традиції.

Проект «Участь через залучення» реалізується Інститутом соціокультурного менеджменту в межах «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Фьодор Руденко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: