fbpx
Сьогодні
16:56 16 Вер 2018

У Криму продовжуються порушення прав людини, - голова місії ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення гуманітарних прав і констатує, що ніяких поліпшень за останні 10 місяців на півострові не сталося.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявила Фіона Фрейзер, голова Моніторингової місії, що фіксує порушення у сфері не тільки прав людини, але і міжнародного гуманітарного права.

Місія підготувала вже другу доповідь щодо ситуації в Криму. В цей раз були задокументовані порушення за період з 13 вересня 2017-го по 30 червня 2018 року.

"Ситуація з правами людини в Криму не змінилася. Ми продовжуємо фіксувати порушення прав людини і можемо констатувати, що жодних поліпшень за останні 10 місяців на півострові не відбулося", – сказала Фрейзер в інтерв'ю.

Місія ООН аналізує ситуацію, виходячи з міжнародного права в галузі прав людини і через призму міжнародного гуманітарного права (МГП). Кожна з цих систем дає певну ступінь захисту жителів окупованої території. Норми МГП почали застосовуватись, оскільки в грудні 2016 року Генасамблея ООН визнала, що РФ є окупуючою державою.

"МГП накладає на Російську Федерацію як на окупуючу державу цілий ряд зобов'язань. Наприклад, не застосовувати свої закони і не нав'язувати своє громадянство; мешканці окупованої території не повинні примусово призиватися до армії Російської Федерації. Тим не менш, все це ми спостерігаємо в Криму. Наприклад, з 2014 року, згідно з офіційною статистикою, 12 тисяч кримчан були призвані у збройні сили Росії. Крім того, окупуюча держава не повинна переміщати затриманих і ув'язнених осіб з Криму на територію Російської Федерації. В реальності ж люди, затримані чи засуджені до 2014 року, були переміщені на територію РФ для того, щоб постати перед судом або відбувати покарання", – зазначає Фрейзер.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: