fbpx
Сьогодні
Фото 17:40 16 Вер 2018

Пам’яті воїнам Армії УНР: на Одещині відкрили новий меморіал

Урочисте відкриття військового меморіалу на честь звитяжного подвигу воїнів Армії Української Народної Республіки в 1919-20 роках відбулось на одній із площ міста Ананьїв Одеської області.

У центрі меморіалу, спорудженого на пожертви, височить на білій колоні багатократно збільшений орден УНР "Залізний хрест", яким відзначали вояків – учасників Зимового походу 1919-20 років, повідомляє Укрінформ.

"Це перший військовий меморіальний комплекс на Одещині, яким увінчано звитягу учасників Зимового походу військ УНР під командуванням генерал-полковника Михайла Омеляновича-Павленка тилами білих та червоних військ на початку 1920 року. У результаті переможних боїв, що тут відбулися 16-19 квітня, російські більшовицькі війська змушені були панічно втікати з Ананьєва та навколишніх населених пунктів. Чотириденні бої прославили Одещину як місце перемоги української зброї", – заявив на урочистій церемонії автор проекту доброволець АТО Олег Собченко з Черкащини.

У вшануванні пам'яті подвигу воїнів Армії УНР, у складі якої мужньо боролися за незалежність України також повстанці "Ананьївської сотні", взяли участь представники місцевої влади, військового гарнізону Одеси, духовенства УПЦ Київського патріархату, громадськості та реконструктори тодішніх подій, одягнуті в однострої Армії УНР. Оркестр Військової академії Одеси виконав марш ОУН-УПА "Зродились ми великої години".

Варто зазначити, що ініціатори створення Військового меморіалу – члени благодійного фонду "Героїка", доброчинці та місцеві жителі потурбувалися й про те, щоб на гранітних плитах, якими обрамлена висока колона у центрі площі, були увічнені імена 106 козаків та старшин Армії УНР – уродженців Ананьївщини, які виборювали незалежність Української держави, написав у Facebook автор проекту Собченко.

Результат півторарічної праці фонду "Героїка", благочинців та групи місцевих жителів – відкриття меморіалу воякам Армії…

Posted by Roman Viktorovych Kulyk on Saturday, September 15, 2018

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: