fbpx
Сьогодні
Інфографіка 11:31 15 Вер 2018

Свобода слова в Україні: де та які порушення трапляються найчастіше

В Україні за вісім місяців 2018 року зафіксували 168 випадків порушень свободи слова в 23 регіонах. Це на п'ять випадків менше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Про це повідомляє Інститут масової інформації за результатами щомісячного моніторингу "Барометр свободи слова".

Лідером серед регіонаів за кількістю порушень прав журналістів із початку 2018 року залишається Київ та Київська область. Тут сталось 70 випадків із 168 зафіксованих. Наступна у рейтингу Миколаївська область – 11 випадків, Дніпропетровська й Одеська – 8 випадків, Полтавська – 7 випадків.

Барометр свободи слова

Так, серед видів порушення свободи слова лідерами стали випадки перешкоджання журналістській діяльності. Загалом їх зафіксовано 67, що на 10 більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Випадків погроз та залякувань журналістів 24 – на два більше, ніж минулого року. Третє місце посіла категорія "побиття та напади" – 22 випадки, що на три більше, ніж у 2017 році.

Далі за кількістю порушень йде категорія "доступ до публічної інформації". З початку року експерти ІМІ зафіксували 12 таких випадків. За аналогічний період минулого року було зафіксовано майже вдвічі більше таких випадків – 23. І посідала ця категорія другу позицію,
– йдеться в повідомленні.

За 8 місяців поточного року Інститут зафіксував 12 випадків кіберзлочинів проти ЗМІ.

Згідно з моніторингом, право журналістів на професію порушували переважно приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: