fbpx
Сьогодні
21:03 15 Вер 2018

ГПУ готує підозру Ситнику. Він пов'язує це з виборами

Ситник Артем, фото "Обозреватель"

Підозру директору НАБУ Артему Ситнику у справі щодо можливого розголошення даних буде оголошено після відповіді мобільного оператора щодо інформації з телефонів журналістів.

Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив в ефірі телеканалу "Прямий" у п'ятницю ввечері.

"Якщо журналіст є свідком злочину, я змушений витребувати в законному порядку через суд дані із мобільного оператора, коли в цьому місці в НАБУ знаходилися два журналісти і один не журналіст", – зазначив генпрокурор.

"Як тільки відповідь прийде, ми змушені будемо сформувати підозру і вручити її особі, чий голос ідентифікований під час цих дій – пану Ситнику", – додав він.

Як повідомлялося, 4 вересня "Радіо Свобода" висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької.

Група депутатів звернулася до генпрокурора з проханням про невідкладний прийом через це рішення суду.

Генпрокурор Юрій Луценко пояснив необхідність доступу до телефону журналістки програми "Схеми" Наталії Седлецької тим, що вона відмовилась надавати певну інформацію у справі про розголошення таємниці слідства.

Згодом стало відомо, що, крім інформації з телефону Седлецької, суд дав доступ ГПУ до інформації з телефонів іншої журналістки Христини Бердинських та ще однієї людини, яка не є публічною.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

Сам директор НАБУ Артем Ситник вважає, що можливе оголошення йому підозри, про яку говорив генпрокурор Юрій Луценко, пов'язано з наближенням виборів.

Про це він заявив в ефірі "24 каналу" в суботу.

"Ця ситуація давнішня, розслідування триває вже 9 місяців. Чому вони активізувалися саме зараз? Мені здається, що відповідь очевидна: ті провадження, які ми розслідуємо, тепер носять ще більшу загрозу фігурантам перед виборами", – сказав Ситник.

На питання ведучого, що далі, якщо у понеділок, 17 вересня, генеральний прокурор таки підпише підозру, гендиректор НАБУ відповів, що в такому випадку його, скоріш за все, відсторонять від посади.

При цьому Ситник запевнив, що в разі оголошення йому підозри не буде триматися за посаду і йти на лікарняний.

Він також заявив, що не розголошував державної таємниці навіть у вузькому колі.

Ситник вважає, що сильні журналістські розслідування приносять багато дискомфорту діючій владі, і наразі робота ведеться "у комплексі": не тільки проти нього, а й проти представників ЗМІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: