fbpx
Сьогодні
14:10 14 Вер 2018

Британський суд скасував виплату Україною $3 млрд "боргу Януковича", справу переглянуть

Британський Апеляційний суд ухвалив переглянути винесене на користь Росії рішення у суперечці з Україною через $3 млрд так званого "боргу Януковича"

Про це повідомляє Bloomberg.

Наприкінці 2013 року президент РФ Володимир Путін і на той час президент України Віктор Янукович домовилися про кредит від Росії в розмірі $15 млрд шляхом купівлі українських облігацій.

Проте вони купувалися через ірландську фондову біржу, на якій діє британська система права.

Тож Росія встигла викупити облігації на $3 млрд. Після падіння режиму Януковича Україна пропонувала Росії реструктуризацію боргу, проте росіяни позвалися проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення грошей.

Україна на свій захист назвала угоду Путіна-Януковича незаконною і такою, що не підлягає примусовому виконанню.

У запереченні йдеться про порушення внутрішнього законодавства і нормативних процедур під час випуску єврооблігацій, зокрема те, що цінні папери купували не на пряму, а через біржу в Ірландії.

29 березня 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну сплатити борг, але дозволив подати апеляцію та призупинив своє рішення.

Тепер Апеляційний суд вирішив, що суд першої інстанції помилково не взяв до уваги твердження України про те, що надання $3 млрд було частиною політики Кремля та має розглядатися як політичний хабар.

Відповідно, апеляційний суд ухвалив продовжити розгляд справи за повною процедурою.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: