fbpx
Сьогодні
15:14 13 Вер 2018

Україна видала Росії кавказького повстанця, який шукав притулку через тортури в РФ

Україна видала Росії члена кавказького підпілля, який шукав тут притулку і хотів вступити в ряди добровольчих батальйонів, аби воювати на Донбасі.

Про це повідомляє у Facebook правозахисник Павло Подобєд.

"Стало відомо, що вчора, 12 вересня, уродженець Інгушетії Тімур Тумгоєв був виданий Росії Генеральною прокуратурою України. Екстрадиція здійснена за запитом ФСБ", – пише він.

Росія обвинувачує Тумгоєва в участі у бойових діях на території Сирії. У червні 2016 року інгуш був затриманий ДПС України в аеропорту Харкова, куди він прибув з Туреччини.

У Харків чоловік прибув, аби піти добровольцем в один з батальйонів на Донбас.

"Сам Тумгоєв заявив, що втік з РФ до Туреччини через тортури, яких він зазнав від співробітників центру "Э" МВС РФ. Чоловік стверджував, що під тортурами росіяни змушували його стати інформатором у лавах салафітскього підпілля", – пише правозахисник.

Того ж року Тумгоєв попросив в України політичного притулку, але міграційна служба відмовила йому.

"А згодом співробітники Міньюсту України спробували довести інгуша до російського кордону. Дорогою до росіян Тумгоєв розрізав собі вени на руках, аби не потрапити до рук ФСБ. Українці були змушені повернути втікача назад до Харкова", – нагадує Подобєд.

Тепер, 12 вересня, ГПУ вдалось передати Тімура Тумгоєва в руки росіян.

"Діаспори кавказьких народів по всій земній кулі вже досить гостро відреагували на співпрацю ГПУ, ДПС України і Міньюсту України з ФСБ РФ. Українців звинувачують у зраді та співпраці з агресором. Тумгоєву пророкують катування і смерть", – зазначив він.

Крім того, комітет ООН з прав людини вимагав від уряду України призупинити екстрадицію  Тимура Тумгоєва в Росії на період розгляду його скарги щодо порушення його прав про громадянські та політичні права.

"Якщо простіше – видали росіянам попри заборону Комітету ООН з прав людини. Україна видала Росії кавказького повстанця, який шукав притулку через тортури в РФ", – додав він.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: