fbpx
Сьогодні
18:59 13 Вер 2018

НАБУ заявило, що Омелян намагався незаконно вплинути на антикорупційну перевірку

У НАБУ заявили, що інформація, яку розповсюджує міністр інфраструктури Омелян стосовно змісту повідомленої йому підозри "не відповідає дійсності та вводить в оману суспільство".

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

У відомстві вважають, що міністр вживав заходів, спрямованих на приховання викритих порушень шляхом незаконного впливу на результати перевірки, яка проводилась стосовно нього.

У НАБУ нагадали, що стаття 368-2 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, набула чинності 26 квітня 2015 року. Відтак, Омеляну інкримінуються ті дії, які вчинені у період із квітня 2015 року по теперішній час.

"За результатами аналізу доходів та видатків міністра за період з 2000 року до 26 квітня 2015 року встановлено, що посадовець на цю дату не мав доходів, законність яких підтверджена доказами, і які б, із врахуванням здійснених видатків, дозволили б йому заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів", – заявили у НАБУ.

За даними які наводить антикорупційне бюро, в травні 2015 року міністр набув у власність новий автомобіль «БМВ Х5», вартістю 1,415 млн грн, зареєструвавши право власності на нього на свого брата. Слідство має докази, що цей позашляховик перебував у фактичному володінні високопосадовця, його користуванні та розпорядженні. Але цей факт у е-декларації міністра за 2015 та 2016 роки відображення не знайшов.

"Так само відсутні законні джерела походження заощаджень міністра в розмірі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро — відомості про ці кошти зазначені в декларації за 2015 рік як такі, що перебувають у його власності станом на 31.12.2015", – повідомили у НАБУ.

Також у НАБУ відповіли на закиди Омеляна щодо розслідування фактів корупції у різних державних відомствах та компаніях.

Корупція на підприємствах «Укрзалізниці» розслідується в межах 17 кримінальних проваджень, 8 справ скеровано до суду. До кримінальної відповідальності притягнуто 22 особи, з яких 16 – посадовці «Укрзалізниці» та державних підприємств. Щодо 17 з цих осіб обвинувальні акти вже скеровано до суду, – додали у НАБУ.

Крім того, у НАБУ завершили досудове розслідування стосовно 7 осіб, які підозрюються у розкраданні грошових коштів при здійсненні днопоглиблювальних робіт у підхідних каналах та акваторіях Бердянського та Маріупольського морських портів. Серед підозрюваних — екс-голова ДП «АМПУ» та чинний перший заступник голови. Загальна сума збитків, що інкримінується підозрюваним – 247 млн грн.

Детективи також розслідують зловживання при проведенні конкурсних торгів із закупівлі послуг з днопоглиблення в Одеському та Южненському портах.

У свою чергу Омелян відкидає звинувачення НАБУ.

Раніше НАБУ повідомило Володимиру Омеляну про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України. Зокрема йдеться про незадекларовані позашляховик BMW X5 2015 року випуску, $90 тис. і 25 тис. євро.

Омелян категорично спростовував усі звинувачення і заявив про тиск керівництва НАБУ.

Також він заявив, що не подасть у відставку, хоча посада остогидла до печінок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: