fbpx
Сьогодні
15:08 13 Вер 2018

Львів перейде на 100% відновлюваних джерел енергії

Львів став першим містом-мільйонником, що заявило про амбітну ціль переходу на "зелену" енергетику.

13 вересня Львів заявив про перехід на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до 2050 року, підписавши меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org.

Прощавай ера викопного палива! Українські міста переходять на відновлювану енергетику.Сьогодні Львів заявив про…

Posted by Ekoltava on Thursday, September 13, 2018

Це означає забезпечення енергонезалежності, скорочення кількості споживання енергії містом, відмову від викопного палива та поступовий перехід на ВДЕ. Таким чином, Львів увійшов у п'ятірку міст-лідерів серед країн Східної Європи, що взяли на себе ціль підтримувати лише чисту енергетику – Житомир, Кутаїсі (Грузія), Кам'янець-Подільський та Чортків.

Фактично в Україні розпочався історичний процес енергетичного переходу від викопного палива до чистої енергії. Оскільки спалювання нафти, газу та вугілля – це головна причина зміни клімату (близько 84% всіх викидів СО2), то перехід на ВДЕ та дивестиції з викопної галузі – це єдине рішення, щоб запобігти подальшим кліматичним аномаліям.

Заяви Житомира, Чорткова, Кам'янець-Подільського, а сьогодні і Львова про 100% ВДЕ до 2050 року – це перший етап переходу.

"Такі політичні рішення забезпечать наступні кроки – розробку енергетичних планів, кліматичних стратегій та залучення ще більшої кількості інвестицій в чисту енергетику, сталу мобільність, адаптацію до змін клімату та енергоефективність. Перші підписанти – це міста-лідери, в які надходять інвестиції і вже впроваджується багато проектів з енергоефективності, сталої мобільності, будуються сонячні електростанції та ТЕЦ на біомасі. Але ми всі розуміємо, що попереду ще багато роботи – розробка планів переходу на 100% ВДЕ, кліматичних стратегій, громадських платформ у кожному місті. Ми будуємо новий імідж України на світовій арені, як енергонезалежної країни",  – говорить Юлія Мельник, кампейнерка з відновлюваних джерел енергії 350.org у регіоні Східна Європа, Кавказ, Центральна Азія.

Символічно, що у ці дні, 12-14 вересня, у м. Сан-Франциско (США) проходить Глобальний Кліматичний Саміт, який об'єднав близько 1000 лідерів міст, представників бізнесу, місцевих адміністрацій та громад у формуванні нової візії світового кліматичного та енергетичного лідерства. В ньому бере участь і мер Житомира Сергій Сухомлин, який, зокрема, розповідає мерам з різних куточків світу про зелений курс України та публічні заяви міст.

Нагадаємо, що Україна одна з лідерів в регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії по переходу на відновлювані джерела енергії. Зокрема, Житомир, Кам'янець-Подільський та Чортків – це перші міста у регіоні, які нещодавно почали публічний процес енергетичного переходу в містах, активно включаючи громадськість.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: