fbpx
Сьогодні
22:24 11 Вер 2018

В Україні вперше оцінили енергоефективність будинку

Київське об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Мотор першим в Україні отримало сертифікат будівлі з класом енергоефективності Е (А — найвищий до F — найнижчий).

Відповідний документ видав віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко голові ОСББ Вікторії Погорєлій, передає НВ Бізнес.

Перший будинок, який отримав сертифікат – типовий проект п'ятиповерхового будинку 1965 року, що має три під'їзди та 46 квартир. Площа квартир та нежитлового приміщення складає 2 110 кв.м, опалювальна площа – 2 605 кв.м.

Документ буде потрібним у випадку, якщо будинок отримуватиме державну допомогу на підвищення енергоефективності. Тоді Держенергоефективності визначатиме, які заходи необхідні для модернізації будівлі.

Для того, щоб отримати сертифікат, замовник обиратиме енергоаудитора у базі даних фахівців, яка буде розміщуватися на сайті Держенергоефективності.

Після цього укладається договір, і аудитор проводить перевірку будинку, визначає його ефективність і пропонує заходи для зменшення споживання енергії та платежів за комунальні послуги.

За результатами цього аудиту складається сертифікат, який отримує будинок. Згодом Держенергоефективності вносить його у свою базу даних і перевірятиме якість цього документу.

Документ містить загальну інформацію про будівлю та її характеристики, клас енергетичної ефективності та дані про викиди парникових газів та споживання первинної енергії.

Відзначимо, що документ розроблений відповідно до закону "Про енергетичну ефективність будівель".

За словами Зубка, у законі прописана чітка відповідальність енергоаудиторів за неякісно виконану роботу.

"Енергоаудитор – в першу чергу людина, яка має можливість розказати, як правильно йти по непростому шляху модернізації будинку. І [дати – ред.] рекомендації, які повинні бути враховані в проектній документації", – відзначив він.

Для того, щоб підвищити якість перевірок будинків, міністерство підписало меморандум з 21 ВУЗом для створення комісій з атестації цих фахівців. Також пропонується створити спеціальність енергоаудитора в університетах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: