fbpx
Сьогодні
15:05 06 Вер 2018

Під Радою відбувся мітинг за нові правила виборів

Біля Верховної Ради України відбувся багатолюдний мітинг за ухвалення парламентом нового виборчого кодексу.

Про це повідомляє DW.

Його організаторами стали майже 20 партій та громадських рухів, які прагнуть прозорішої процедури виборів і оновлення депутатського складу ВРУ.

Ці вимоги є повторенням вимог, висунутих ще в жовтні 2017 року: виборча реформа, ухвалення нового виборчого кодексу і запровадження парламентських виборів за відкритими списками, щоби виборці могли обрати зі списку партії будь-якого кандидата.

Лідери партій, що організували мітинг, у своїх виступах зі сцени запевняли, що такі зміни звузять простір для політичної корупції, купівлі місць в партійних списках, які фактично формуватимуть громадяни, а не партійні керівники.

"Я проти нинішнього виборчого закону, який лишився нам від Януковича. Загальний результат партії буде залежати від кількості голосів, які в сукупності набрали кандидати", – так пояснив виданню свою підтримку виборчої реформи один з присутніх на мітингу активістів.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій раніше заявляв про плани ухвалити новий виборчий кодекс за рік до парламентських виборів восени 2019 року. Перед початком цієї сесії парламенту він уточнив, що депутати можуть розглянути зміни до виборчого кодексу у жовтні.

Один з ініціаторів громадсько-політичної кампанії за зміну виборчого законодавства, голова громадської організації "Центр UA" Олег Рибачук нагадав, що зміна виборчої системи є однією з рекомендацій України з боку Євросоюзу.

Він пообіцяв мітингарям відстежувати поправки, що їх будуть вносити в проект закону парламентарі, лобіювати задоволення їхніх вимог і закликав знову вийти в жовтні на площу Конституції щоби примусити депутатів до виборчих змін.

"Кажуть, що в них нема до цього політичної волі. То давайте дамо їм добрячого копняка і тоді політична воля з'явиться миттєво", – заявив Рибачук.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: