fbpx
Сьогодні
19:47 05 Вер 2018

Політв’язні: Денісова закликала ООН вплинути на Росію

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до ООН і попросила вплинути на Росію щодо звільнення українських моряків судна "ЯМК-0041", яких утримують в окупованому Криму.

Про це Денісова написала у Facebook.

" Капітан судна – громадянин України Віктор Новицький затриманий за нібито незаконний видобуток водних біологічних ресурсів. ФСБ порушила проти нього кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ. Він досі утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя (у так званому "ФКУ СИЗО №1 УФСИН России по Республике Крым") на території тимчасово окупованого Криму", – написала вона.

За словами омбудсмена, члени екіпажу Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Геннадій Отичко та Олег Блок змушені знаходитися в Криму, бо їх позбавили паспортів.

"На чоловіків тиснуть, їх залякують. Вони повністю виснажені фізично і психологічно. Це може призвести до неминучих трагічних наслідків. Члени екіпажу змушені винаймати житло, за яке платять з власної кишені. Від цього рідні – у боргах, беруть позики та розпродають майно", – наголошує Денісова.

Вона додала, що за останні чотири місяці вона майже щотижня зверталася до державних органів Російської Федерації, які причетні до вирішення питання повернення українських рибалок в Україну. Однак вона не отримала жодної відповіді.

"Своїми діями Російська Федерація порушила права людини на свободу, особисту недоторканість та свободу пересування, які передбачені у ст. 3, 9 та 13 Загальної декларації прав людини, ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 9, 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та ст. 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", – зазначає Денісова.

Вона звернулась до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, до Голови Ради ООН з прав людини Воїслава Шуца, Голови Комітету ООН з прав людини Юджи Івасави, Голови Комітету ООН проти тортур Йенса Модвіга, Голови Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням Малкольма Еванса, Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню Миколи Гнатовського з проханням вплинути на ситуацію та посприяти негайному поверненню незаконно утримуваних громадян моряків в Україну.

Минуло 4 місяці з дня затримання прикордонниками Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації екіпажу українського…

Posted by Людмила Денісова on Wednesday, September 5, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: