fbpx
Сьогодні
12:30 03 Вер 2018

Верховна Рада повинна розглянути закон про мову цієї осені, - Парубій

Верховна Рада має розглянути новий закон про мову на заміну скасованому закону Колесніченка-Ківалова.

Про це сказав під час Погоджувальної ради спікер парламенту Андрій Парубій, передає Рубрика.

"Я переконаний, що цієї осені на цій сесії ми повинні розглянути закон про мову. Після того, як Конституційний суд скасував так званий закон Колесніченка-Ківалова, є законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити", – сказав він.

За його словами, нині є п'ять зареєстрованих законопроектів у парламенті, які Рада може ухвалити на заміну скасованому закону Колесніченка-Ківалова.

Нагадаємо, Конституційний суд України 28 лютого 2018 року визнав закон "Про основи державної мовної політики" від 3 липня 2012 року неконституційним через порушення народними депутатами процедури його ухвалення.

Закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Після набуття ним чинності низки обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську, молдовську та румунську мови.

Його ухвалення спричинило мітинги та акції протесту. У 2014 році 57 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з вимогою визнати зазначений закон неконституційним.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: