fbpx
Сьогодні
16:36 28 Сер 2018

Українці витратили на псевдоліки 13,9 млрд грн за минулий рік

Чверть всього ринку фармацевтики в Україні за 2017 рік зайняли псевдоліки, які не мають жодних доказів ефективності.

Про це повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Так, 26% грошей, які українці витратили на ліки в аптеках у 2017 році, пішли на препарати, які нічим людям не допомагають.

За її словами, до сьогодні аналізу ринку таких "ліків" у нашій країні не проводилося.

Зокрема він показав, що за останні 5 років (2013-2017) українці витратили в аптеках 3,6 мільярда доларів на лікарські препарати рослинного походження, гомеопатію та інші препарати без доведеної ефективності.

"А один з найпопулярніших засобів, який часто рекомендується для лікування захворювань головного мозку, порушень кровообігу, діабетичної полінейропатії, виробляється з крові телят та відсутній в міжнародних клінічних настановах", – наводить приклад Супрун.

Так, українці витрачають мільярди на різноманітні нейропротектори та ноотропи, гепатопротектори, кардіопротектори, хондропротектори та препарати від гострих респіраторних інфекцій, які також не мають доказової бази застосування.

"Добре, що завдяки широкій просвітницькій роботі, зокрема серед лікарів, українці вже почали витрачати менше коштів на фуфломіцини від застуди", – зазначила в.о. міністра.

За її словами, ситуація, в якій громадяни витрачають шалені гроші на ліки без доведеної ефективності, є неприйнятною, тому серед заходів, які Міністерство здоров'я впровадить, буде запровадження електронної системи охорони здоров'я,

"Вона дозволить зберігати в єдиній системі всі виписані рецепти та перевіряти, чи були серед них фуфломіцини", – зазначила Супрун.

"Ситуація потребує системних змін, на які знадобляться роки потужної роботи. Вже закладено підґрунтя трансформації системи. Щоби воно добре працювало та розвивалося, потрібна підтримка всієї медичної спільноти та громадськості", – додала вона.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: