fbpx
Сьогодні
14:20 27 Сер 2018

NASA показала, скільки в атмосфері Землі невидимого людині бруду

Агенція НАСА на основі даних із супутників і наземних обсерваторій склала карту хмар пилу з невидимих ​​оком людини дрібних частинок, які ширяють над поверхнею Землі.

Про це йдеться на сайті агенції.

Надземний пил, званий атмосферним аерозолем, складається зі зважених твердих частинок морської солі, чажі, гірських порід і пилу від важкої промисловості та інших елементів.

Ці хмари невидимі для людського ока, однак вони найчастіше стають причиною захворювань дихальних шляхів, алергії і токсичних отруєнь.

Дослідники порівняли зображення із супутників MODIS, Aqua і Terra, а також з Земний обсерваторії НАСА і склали детальну карту пилових хмар на поверхнею Землі.

В повідомленні космічного агентства пояснюється, що деякі хмари такого типу формуються через погодні явища. Наприклад, таке походження мають хмари в районі Гаваїв, утворені частинками морської солі, піднятими в повітря тайфуном "Лейн", і хмари біля берегів Японії, які стали результатом активності тайфунів "Сулик" і "Сімарон".

Над Північною Америкою і Центральною Африкою парять аерозолі іншого типу – вони складаються з частинок, які потрапили в атмосферу в результаті лісових пожеж, причиною яких стала діяльність людини. Ці хмари поступово зміщуються до Атлантичного океану.

Мапа пилу

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: