fbpx
Сьогодні
17:46 23 Сер 2018

Переселенці не можуть брати участі в місцевих виборах, - рішення Верховного суду

Право участі у місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста.

Про це повідомляє прес-служба Верховного суду, який розглянув в касаційному порядку адміністративну справу за позовом до Відділу ведення Державного реєстру виборців про поновлення виборчих прав.

Зазначається, що позивач просила визнати незаконним рішення про відмову в задоволенні заяви про зміну виборчої адреси у Держреєстрі виборців та зобов'язати його внести нові дані про реєстрацію як внутрішньо переміщеної особи.

У документі вказується, що позивач звернулася до Держреєстру із заявою про включення її до списку виборців на місцевих виборах і отримала відмову, обґрунтовану тим, що відсутні документи, що підтверджують її належність до місцевої територіальної громади.

При цьому довідка про реєстрацію ВПО не була врахована при розгляді цієї заяви.

"Апеляційний суд, скасувавши рішення суду першої інстанції, ухвалив постанову про відмову в задоволенні позовних вимог", – йдеться у повідомленні.

Також у прес-службі додають, що Верховний суд погодився з рішенням апеляційного суду з тих підстав, що право голосу на виборах депутатів міськради, виборах міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до ст. 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають у межах відповідного виборчого округу.

"Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"", – повідомили у суді.

При цьому наголосили, що зареєстроване місце проживання не повинно бути тимчасовим.

У суді пояснили, що до територіальної громади належать жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ст. 1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").

А отже, за рішенням Верховного суду, довідка ВПО засвідчує місце проживання лише на певний період, тобто не постійне, і така реєстрація не може слугувати підставою щодо права участі на місцевих виборах на цій території.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: