fbpx
Сьогодні
12:39 23 Сер 2018

Найтовщий лід Арктики почав танути через зміни клімату

Найтовщий лід в Арктиці почав танути, відкриваючи води на північ від Гренландії, які зазвичай залишалися у кризі навіть в літній період.

Про це повідомляє газета the Guardian.

В якості основної причини вчені називають різкі скачки температури, викликані зміною клімату в Північній півкулі, а також впливом теплих вітрів.

Як правило, море біля північного узбережжя Гренландії замерзає настільки, що до недавнього часу його називали "останнім крижаним районом", який, як передбачалося, стане стримуючим фактором глобального потепління.

Однак в 2018 році руйнування льоду тут фіксували вже двічі.

Аномальні температури в лютому і серпні 2018 року призвели до того, лід відійшов від узбережжя на рекордну відстань.

"Майже всі льоди на північ від Гренландії істотно зруйновані і пошкоджені, а тому більш рухливі. Відкрита вода біля північного узбережжя острова – незвичайне явище", – підкреслює Рут Моттрам з Данського метеорологічного інституту.

Як зазначають вчені, лід на північ від Гренландії сильно ущільнений через наявність трансарктичниї течії – одної з основних течій Північного Льодовитого океану, що забезпечують рух льодів від Аляски до Гренландії.

За словами Томаса Лаверна з Норвезького метеорологічного інституту, руйнування товстого шару льоду завдасть серйозної шкоди навколишньому середовищу.

Згідно з останніми даними, арктичний льодовий покрив в районі Шпіцбергена в кінці серпня був на 40% нижче середнього показника в цій порі року починаючи з 1981 року. А в липні 2018 року було досягнуто рекордного мінімуму.

За прогнозами експертів, на певному етапі в період між 2030 і 2050 роками лід у Північному Льодовитому океані влітку може взагалі повністю зникати.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: