fbpx
Сьогодні
21:36 19 Сер 2018

Кремль готується до війни в Азовському морі, - експерт

Поки ми спускаємо з рук Росії те, що вона робить в Азовському морі та мовчки терпітимемо нападки, вона продовжуватиме свою активність та лише збільшуватиме масштаби і нахабство, що, цілком вірогідно, може призвести до відкриття там повноцінного театру воєнних дій.

Про це заявив експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия в коментарі для Gazeta.ua.

"На разі РФ діє у юридичній площині і робить те, що їй дозволено за договором 2003 року. Далі почне порушувати законодавство. І поки ми самі їй це будемо дозволяти, жодна світова спільнота її не зупинить. Треба припинити ділити Азовське море з росіянами через власну недалекоглядність", – говорить він.

Відповідно до договору Азовське море – внутрішнє море між двома країнами.

"За останні 15 років ми так і не змогли поділити його з РФ і накреслити нормальний кордон. Більш того, Росія і не збиралася його оформлювати. Вона відчуває себе абсолютно вільно, ниряючи по всьому Азовському морю. Не звертає уваги на міжнародну конвенцію 1982 року про морське право, де 12 морських миль від берега – акваторія держави. Росія підходить до берегів України значно ближче. Ніщо її не зупиняє. Бо юридично їй це не заборонено", – пояснює експерт.

Україна може спробувати розірвати цей договір. Це справа довга і тяжка.

"РФ буде робити усе що може щоби нам перешкодити. Але починати потрібно. Тобто ми у судовому порядку маємо довести Росії, чому хочемо повернутися до міжнародної конвенції 1982 року про морське право і анулювати договір 2003 року", – наголошує Джанашия.

Треба збільшити кількість суден для посилення берегової охорони та супровід торгових суден, вважає він.

"Мається на увазі не лише військові судна, яких в нас на жаль дуже не багато. Досить буде і звичайних риболовецьких траулерів та шхун із кулеметами та солдатами. Але їх потрібно десятки, навіть сотні.

Російська Федерація збільшує військову присутність в Азовському морі. Для Росії це колосальні фінансові витрати. Так просто вони гроші не витрачатимуть. Тобто, може не завтра, може не через рік, але цією силою вони обов'язково скористаються, і ми повинні мати це на увазі", – додає експерт.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: