fbpx
Сьогодні
Погляд 17:37 17 Сер 2018

Коли не все пішло за планом: як Росія постачає боєприпаси бойовикам по морю

В єдиному, підконтрольному бойовикам «ДНР», курортному селищі Сєдово скаржаться на закритий доступ до місцевих пляжів.

Місцеві жителі кажуть, що найближчий до вулиці Шкільної, пляж обнесений парканом, а єдиний вхід часто закритий на замок. У зв'язку з чим люди перелазять через огорожу, так як йти до найближчих двох міських пляжів близько 20 хвилин. У відчайдушній спробі якось вирішити проблему, мешканці звернулися до голови бойовиків Олександра Захарченка з проханням посприяти вирішенню ситуації. Та тільки у відповідь «верхівка» «ДНР» керується Водним кодексом України, згідно з яким «до узбережжя морів, морських заток і лиманів в межах пляжної зони забезпечується безперешкодний і безкоштовний пропуск громадян…».

Винятки діють для земельних ділянок, на яких розташовані гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди, а також лікувально-оздоровчі установи. А огородженої території нібито підпадають під список винятків. Колишні пляжі для відпочинку в самому місті перейшли в використання бойовиків і тепер там приймають боєприпаси, доставлені морським шляхом через Таганрозьку затоку з території РФ.

Однак, якщо навіть самі налагоджені схеми можуть давати збої, то що вже говорити про цю? Одне з суден, які доставляють боєприпаси бойовикам, так і не досягло пункту призначення. «Злегка» (на 25 км) відхилившись від маршруту, судно сіло на мілину на відстані приблизно в 10 км від Широкино. Більш того, на мілину воно село в місці, густо замінованому ще в 2014 році. Також, зі слів очевидців, ніяких вибухів або чогось подібного не було, як і не була проведена евакуація екіпажу, корабель просто ліг на бік і почав швидко занурюватися під воду. Проглядалася лише невелика частина корми, яка пішла на дно на світанку 7 серпня.

Азовське море

Варто зазначити, що ні в українських, ні в російських або сепаратистських ЗМІ інформації про затонулий корабель не було. Належність судна з'ясувати не вдалося. У представників Маріупольського загону морської охорони ДПСУ про даний інцидент інформація також відсутня, так як їх плавзасоби не патрулюють даний район, через те, що він був замінований.

Військові експерти вважають, що це судно могло нелегально везти зброю або боєприпаси на окуповану територію. Як стверджує українська розвідка, в кінці липня 2018 р спецслужби РФ відпрацьовували заходи з постачання боєприпасами угруповання НЗФ в районі підконтрольного бойовикам Новоазовська морським шляхом. У нічний час доби прикордонні катери ФСБ РФ заходили в порт Сєдово, де вивантажували ящики зі зброєю та боєприпасами. Також експерти сходяться на думці, що в ніч з 6 на 7 серпня спецслужби РФ на катерах прибули до судна, яке тонуло, забрали вантаж і екіпаж, а далі усунули докази – «допомогли» судну потонути до кінця.

Якраз в цей період на протилежній стороні Таганрозької затоки проводилися навчальні стрільби російського флоту. Отже, уздовж затоки патрулювали судна, роль яких не підпускати в сектор вогню сторонніх. Відносно невелика відстань від берега до берега дозволяє з легкістю відхилитися від маршруту патрулювання на один-два кілометри, «обчистити» судно, що тоне, відкрити всі шлюзи і дозволити йому піти на дно, де в оточенні мін його вивчати не стануть.

Азовське море

І так маємо: помилку виправили, вантаж доставлений одержувачу, докази заховані, злочинець пішов безкарним.

Сергій Палков

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: