Новини

У Києві на автошляхах незабаром з’являться острівці безпеки: роботи вже йдуть

На дорогах вулиці Грушевського і Маршала Гречка у Києві незабаром з'являться острівці безпеки. Їхнє створення передбачається проектом, що переміг у програмі "Бюджет участі" минулого року.

Про це написав у Facebook учасник ініціативної групи Влад Самойленко.

За даними CMF, острівці безпеки приблизно вдвічі зменшують кількість ДТП усіх ступенів важкості, маючи коефіцієнт Crash Modification Factor CMF=0.54, тобто знижуючи кількість ДТП в середньому на 46%.

Острівці безпеки дозволяють проїзд на швидкості 40-60 км/год, а отже, можуть безболісно застосовуватись на вулицях і дорогах з інтенсивним рухом. В цьому полягає перевага перед піднятими елементами дороги (горб, піднятий перехід та ін).

Команда проекту пропонує розпочати таку практику з облаштування таких елементів в центральній частині та спальному мікрорайоні на вул. Маршала Гречка. Оскільки і в центральній частині, і в спальному районі велика кількість пішоходів, які часто стають об'єктами наїздів, в тому числі стають жертвами.

Так, перелік наїздів на пішоходів тільки на вулиці Гречка:

– 15.12.2005 – жертви: 2 жінки. Причини: швидкість (+ водій намагався втікти з місця пригоди).
– з 2009-2011 рр – 4 жертви. Причини: перевищення швидкості, не справлялись з керування або алкоголь.
– 04.07.2011 – гине троє пішоходів. Причина – перевищення швидкості.
– 26.11.2015 – 41-річна жінка на переході. Причини: перевищення швидкості, водій не справився з керуванням.
– 2016 – 2 жертви, у тому числі 31.08 – історія, яка набула широкого розголосу, коли загинув 16-річний 11-класник.

Раніше КК «Київавтодор» встановив в Оболонському районі перший у столиці «новітній» острівець безпеки. Проте він зазнав критики через недотримання необхідних параметрів.

Як зазначив головний спеціаліст департаменту транспортної інфраструктури КМДА Віктор Петрук, острівець має виконувати три головні функції, а саме: примушувати водіїв дотримуватись встановленого швидкісного режиму за рахунок того, що острівець звужує проїзну частину в місці пішохідного переходу та підвищує концентрацію водіїв на дорозі; унеможливлювати виїзд автомобіля на зустрічну смугу для обгону чи випередження; створювати фізичний захист для пішоходів, місце, де вони можуть безпечно перечекати проїзд транспортних засобів, а старші люди – перепочити.

«Ознайомившись з облаштованим острівцем безпеки на вул. Архипенка від КК "Київавтодор", можна дійти висновків, що якщо перші 2 з вказаних функцій такий елемент виконує повною чи частковою мірою, то функцію захисту пластмасово-гумова конструкція може виконувати не повною мірою»,- пояснює Віктор Петрук. За його словами, «Київавтодор» не повної мірою дотрималась ДБН В.2.3.5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів», а саме вимогу щодо висоти підняття (15 см) мається на увазі бордюрного каменю, та ширини (не менше 2 м за рахунок звуження смуги), – повідомив він "Хмарачосу".

За словами Віктора Петрука, з метою посилення захисту, знак має розміщуватись перед кількома стовпчиками, які в разі можливого наїзду на великій швидкості на острівець, могли б гасити швидкість.

Так виглядає "острівець безпеки" з пластмаси та гуми, встановлений КК «Київавтодор»

"Нові острівці на Грушевського і Гречка будуть першими "класичними", капітальними, адже з бордюрами і очікується встановлення антиударних стовпчиків, які можуть краще вберегти людину в разі небезпеки", – розповіли "Рубриці" в ініціативній групі проекту. 

Острівець безпеки на Грушевського має бордюр. Фото з фейсбук-сторінки Влада Самойленка

Свіжі дописи

  • Новини

Сили ППО знищили 12 з 13 “Шахедів”. Усі – на Сумщині

У ніч проти 6 травня російські окупанти атакували Україну з північного напрямку 13 ударними БпЛА… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Вночі армія рф атакувала енергооб’єкти на Сумщині

В ніч проти 6 травня російські окупанти завдали авіаційного удару по енергетичних об'єктах у Сумській… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог посилив атаки на Бахмутському напрямку, протягом минулої доби на фронті відбулося 125 боєзіткнень

На фронті протягом минулої доби відбулося 125 бойових зіткнень. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 36… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Швейцарія запросила Папу Римського на Глобальний саміт миру щодо України

Представники Швейцарії запросили Папу Римського Франциска на Глобальний саміт миру, який відбудеться відбудеться 15-16 червня у швейцарському… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Бахмутському напрямку українські оборонці відбили 32 атаки ворога

Протягом доби Генеральний штаб Збройних сил України зафіксував 103 боєзіткнення на фронті. На 9 напрямках… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Відкриття Євробачення-2024: представниці від України alyona alyona та Jerry Heil вийшли на доріжку з великоднім кошиком

В Мальме у Швеції відбулась урочиста церемонія відкриття міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2024». Це так званий… Читати більше

Sunday May 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.