fbpx
Сьогодні
16:49 15 Сер 2018

У Києві на автошляхах незабаром з'являться острівці безпеки: роботи вже йдуть

На дорогах вулиці Грушевського і Маршала Гречка у Києві незабаром з'являться острівці безпеки. Їхнє створення передбачається проектом, що переміг у програмі "Бюджет участі" минулого року.

Про це написав у Facebook учасник ініціативної групи Влад Самойленко.

За даними CMF, острівці безпеки приблизно вдвічі зменшують кількість ДТП усіх ступенів важкості, маючи коефіцієнт Crash Modification Factor CMF=0.54, тобто знижуючи кількість ДТП в середньому на 46%.

Острівці безпеки дозволяють проїзд на швидкості 40-60 км/год, а отже, можуть безболісно застосовуватись на вулицях і дорогах з інтенсивним рухом. В цьому полягає перевага перед піднятими елементами дороги (горб, піднятий перехід та ін).

Команда проекту пропонує розпочати таку практику з облаштування таких елементів в центральній частині та спальному мікрорайоні на вул. Маршала Гречка. Оскільки і в центральній частині, і в спальному районі велика кількість пішоходів, які часто стають об'єктами наїздів, в тому числі стають жертвами.

Так, перелік наїздів на пішоходів тільки на вулиці Гречка:

– 15.12.2005 – жертви: 2 жінки. Причини: швидкість (+ водій намагався втікти з місця пригоди).
– з 2009-2011 рр – 4 жертви. Причини: перевищення швидкості, не справлялись з керування або алкоголь.
– 04.07.2011 – гине троє пішоходів. Причина – перевищення швидкості.
– 26.11.2015 – 41-річна жінка на переході. Причини: перевищення швидкості, водій не справився з керуванням.
– 2016 – 2 жертви, у тому числі 31.08 – історія, яка набула широкого розголосу, коли загинув 16-річний 11-класник.

Раніше КК «Київавтодор» встановив в Оболонському районі перший у столиці «новітній» острівець безпеки. Проте він зазнав критики через недотримання необхідних параметрів.

Як зазначив головний спеціаліст департаменту транспортної інфраструктури КМДА Віктор Петрук, острівець має виконувати три головні функції, а саме: примушувати водіїв дотримуватись встановленого швидкісного режиму за рахунок того, що острівець звужує проїзну частину в місці пішохідного переходу та підвищує концентрацію водіїв на дорозі; унеможливлювати виїзд автомобіля на зустрічну смугу для обгону чи випередження; створювати фізичний захист для пішоходів, місце, де вони можуть безпечно перечекати проїзд транспортних засобів, а старші люди – перепочити.

«Ознайомившись з облаштованим острівцем безпеки на вул. Архипенка від КК "Київавтодор", можна дійти висновків, що якщо перші 2 з вказаних функцій такий елемент виконує повною чи частковою мірою, то функцію захисту пластмасово-гумова конструкція може виконувати не повною мірою»,- пояснює Віктор Петрук. За його словами, «Київавтодор» не повної мірою дотрималась ДБН В.2.3.5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів», а саме вимогу щодо висоти підняття (15 см) мається на увазі бордюрного каменю, та ширини (не менше 2 м за рахунок звуження смуги), – повідомив він "Хмарачосу".

За словами Віктора Петрука, з метою посилення захисту, знак має розміщуватись перед кількома стовпчиками, які в разі можливого наїзду на великій швидкості на острівець, могли б гасити швидкість.

острівень безпеки

Так виглядає "острівець безпеки" з пластмаси та гуми, встановлений КК «Київавтодор»

"Нові острівці на Грушевського і Гречка будуть першими "класичними", капітальними, адже з бордюрами і очікується встановлення антиударних стовпчиків, які можуть краще вберегти людину в разі небезпеки", – розповіли "Рубриці" в ініціативній групі проекту. 

острівці безпеки

Острівець безпеки на Грушевського має бордюр. Фото з фейсбук-сторінки Влада Самойленка

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: