fbpx
Сьогодні
16:49 14 Сер 2018

Супрун розвінчала поширені міфи щодо фруктів

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пройшлася по міфах щодо вживання фруктів.

Про це вона написала у Facebook.

"Здавалось би щодо споживання фруктів не має існувати ніяких міфів. Утім, повсюдно можна зустріти поради, коли і як їх варто їсти, як-от в жіночих журналах чи на різноманітних блогах з порадами", – пише вона.

Міф І: фрукти треба їсти до обіду

Порада, яку часто можна зустріти на сторінках глянцевих жіночих видань. Начебто після 14:00 вживання фруктів призводить до підвищення вмісту цукру в крові та уповільнення метаболізму.

"Будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищувати рівень цукру в крові. Але немає жодних доказів того, що рівень цукру підвищується швидше до 2-ї години дня, ніж будь-який інший час доби", – пише Супрун.

Міф ІІ: фруктів можна їсти скільки завгодно

Фрукти дуже корисні, але як і в багатьох речах тут має бути міра. Фрукти також містять цукор – фруктозу чи цукрозу. Фрукти корисніші за солодощі, бо крім цукру містять ще вітаміни, актиоксиданти та клітковину, і багато води.

Фруктоза засвоюється на так швидко, як, наприклад цукроза. Тому може довше засвоюватися в кишківнику.

"Тому якщо ви з'їсте кілограм груш чи винограду – ризикуєте отримати не лише забагато калорій, але й здуття", – попереджає в.о. міністра.

Міф ІІІ. Фрукти потрібно їсти на порожній шлунок та не змішувати з основним прийомом їжі.

У цього міфу є 2 аргументи: вживання фруктів з їжею уповільнює травлення, що призводить до появи дискомфорту та здуття, та зменшує їхню користь.

"Наша травна система більш ніж готова перетравлювати й поглинати поживні речовини з фруктів, незалежно від того чи ви з'їли їх натще чи разом з їжею. Хоча фрукти можуть сповільнити процес евакуації їжі зі шлунку, це не означає гірше травлення. Навпаки, ви довше будете почуватися ситим", – пише Супрун.

Крім того, наукових доказів, що споживання фруктів окремо від їжі впливає на травлення, не існує.

"Навпаки, вітамін С та кислоти, яких багато у фруктах, допомагають засвоювати залізо та інші мікроелементи із їжі", – запевняє в.о. міністра.

"Отже, немає специфічного часу чи правил для всіх, коли можна чи не можна їсти фрукти. Проте треба пам'ятати, що всі ми різні, а отже норма вживання фруктів, як і овочів, у кожного своя. Бо навіть корисним не можна зловживати", – підсумували Уляна.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: