fbpx
Сьогодні
22:32 13 Сер 2018

Американські вчені визначили швидкість смерті клітини

Вперше американські науковці змогли спостерігати за процесом руху "смертельної хвилі" через клітку та визначити швидкість клітинної смерті. Сигнали, які викликають апоптоз – тип самогубства клітин, який також відомий як запрограмована загибель клітин (PCD) рухаються зі швидкістю трьох мікрометрів (0,003 міліметра) на хвилину.

Про це пише Science Alert.

Подібний процес передачі сигналів називається тригерною хвилею. Він нагадує ефект доміно і є важливим біологічним процесом в житті клітини, який використовується для швидкої і надійної передачі інформації на великі відстані.

У багатоклітинних тварин тригерні хвилі беруть участь в клітинному циклі, коли клітини діляться для створення нових клітин. Вони також зустрічаються в мозку як потенціали дії нейронів. Але вченим вперше вдалося зв'язати ці хвилі з загибеллю клітин.

"Ця робота – ще один приклад того, як природа використовує ці тригерні хвилі – речі, про які більшість біологів ніколи не чули. Це тема, що повторюється в регулюванні клітин. Б'юся об заклад, ми скоро побачимо її в підручниках", – сказав один з авторів роботи, біохімік Джеймс Феррелл зі Стенфордського університету в Каліфорнії.

Науковці з'ясували, що смерть клітини починається з пошкодження однієї з її ділянок, яке призводить до вивільнення хімічної речовини, так званого "сигналу смерті". Ця речовина запускає тригерну хвилю, або ланцюгову реакцію, яка поступово зачіпає інші ділянки клітини, вивільняючи там такі ж сигнали.

Це відкриття допоможе вченим зрозуміти, як змусити ракові клітини вбивати себе або як запобігти загибелі клітин, наприклад, при хворобі Альцгеймера або м'язовій дистрофії. Наступне місце, де команда хоче шукати тригерні хвилі, – це імунна відповідь організму.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: