fbpx
Сьогодні
13:13 12 Сер 2018

Найяскравіший зорепад року: цієї ночі "сипатимуться" Персеїди

Сьогодні вночі в Україні можна буде спостерігати зорепад Персеїди. Він триватиме до 24 серпня, але з 12 на 13 серпня метеорний потік увійде в свій пік. Після півночі і до 4 ранку на зоряному небі з'являтиметься до 100 спалахів за годину.

Персеїди – метеорний потік з найдрібніших частинок розміром від порошинки до горошини, які проносяться небом зі швидкістю до 59 км/сек. Потрапляючи в атмосферу, часточки згоряють, залишаючи яскравий слід.

Персеїди можна спостерігати щороку від липня до кінця серпня, коли Земля проходить через хвіст досить великої комети Свіфта-Таттла, діаметр якої сягає 26 кілометрів. Велика кількість часточок в хвості такої комети робить Персеїди найвидовищнішим зорепадом року.

У 1993 році було зафіксовано 500 метеорів на годину – така щільність досі залишається рекордною. Науковці передбачають, що щільність цьогорічного найбільшого потоку буде помірною: 60-70 метеорів на годину.

Для того, щоб насолодитися зорепадом потрібно обрати темне та безхмарне місце. У небі можна буде побачити яскраві смуги і кулі.

Спостерігати слід частину неба з боку сузір'я Персея, яке знаходиться у північній частині. Можна скористатися простим додатком для вивчення зоряного неба, який допоможе зорієнтуватися на місці і дасть корисні поради. Найінтенсивніший період – після півночі і до 4 ранку.

За даними Укргідрометцентру, на більшій частині України в ніч з 12 на 13 серпня буде мінлива хмарність. Лише місцями на заході можливі грозові дощі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: