fbpx
Сьогодні
16:30 12 Сер 2018

22 роки перемовин: Каспійське море поділили між 5 країнами регіону

Очільники країн так званої Каспійської п'ятірки підписали в казахському Актау конвенцію про правовий статус Каспійського моря – історичний для регіону документ, робота над яким велася від 1996 року.

Про це повідомляє "Капітал".

Підписи під конвенцією на урочистій церемонії, яка пройшла в Актау після закінчення п'ятого Каспійського саміту, поставили президент РФ Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і президент Ірану Хасан Роухані.

Відповідно до конвенції, основна площа водної поверхні Каспію залишається в загальному користуванні сторін, а дно і надра діляться сусідніми державами на ділянки за домовленістю між ними на основі міжнародного права.

Судноплавство, рибальство, наукові дослідження і прокладка магістральних трубопроводів здійснюються за узгодженими сторонами правилами. При реалізації масштабних морських проектів обов'язково враховується екологічний фактор.

Конвенція фіксує положення про недопущення присутності на Каспії збройних сил позарегіональних держав, визначає п'ять прикаспійських держав відповідальними за підтримання безпеки на морі й управління його ресурсами.

Питання визначення правового статусу Каспійського моря актуалізувалося після розпаду СРСР, коли поява нових суб'єктів міжнародного права – держав Азербайджан, Казахстан і Туркменія – поставила питання про розмежування Каспію вже між п'ятьма країнами.

Складнощі визначення статусу Каспію були пов'язані, зокрема, з визнанням його озером чи морем, розмежування яких регулюється різними положеннями міжнародного права. Неврегульованість статусу Каспію була однією з перешкод для будівництва Транскаспійського газопроводу, який міг би доставляти газ до Європи з Туркменістану і через Азербайджан дном моря.

Через 22 роки після початку переговорів сторони, нарешті, дійшли висновку: Каспій – неозеро і не море, або те й те одночасно. Країни "п'ятірки" створили певний гібрид – щось середнє між морським розподілом, з виділенням шельфу, вільної економічної зони і рибальської зони.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: