fbpx
Сьогодні
19:09 11 Сер 2018

Ердоган пригрозив Трампу, що знайде нових партнерів

Фото Reuters

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав адміністрацію президента США Дональда Трампа переглянути ставлення до Анкари, пригрозивши в іншому разі розпочати пошук інших друзів і союзників.

"Доки не пізно, Вашингтон має відмовитися від невірного уявлення про те, що наші відносини можуть бути асиметричними. США мають усвідомити, що Туреччина має альтернативи партнерства з Вашингтоном ", – пише він у статті, опублікованій в суботу в газеті "Нью-Йорк таймс", передає агентство Інтерфакс-Україна.

Він попередив, що "якщо не вдасться позбутися схильності США до односторонніх дій та неповаги, ми шукатимемо нових друзів і союзників".

Р.Ердоган попередив, що Туреччина не залишить без відповіді недружні дії з боку США. Він нагадав, що Анкара ввела санкції проти низки американських офіційних осіб після аналогічного кроку Вашингтона проти неї.

"В подальшому ми діятимемо за таким самим принципом", – наголосив президент.

Він також звинуватив США в тому, що вони "неодноразово виявлялися не в змозі зрозуміти і врахувати побоювання турецького народу. І в останні роки наші партнерські відносини проходили перевірку на міцність, оскільки виникали спірні питання".

Він нагадав про проповідника Фетхуллахе Гюлена, який проживає у США. Анкара звинувачує його в організації невдалої спроби перевороту в 2016 році і марно вимагає його видачі. Ще однією проблемою Ердоган вважає надану підтримку США воєнізованим курдським формуванням у Сирії. Туреччина веде боротьбу проти них.

Крім того, Р.Ердоган нагадав про історію з американським пастором Ендрю Брансоном, якого в Туреччині мають намір судити за підтримку терористів. А Вашингтон домагається звільнення цієї людини і навіть ввів санкції, щоб чинити тиск на Анкару. Ердоган заявляє, що неодноразово просив США не втручатися в це питання, оскільки його має вирішити турецька судова влада.

"На жаль, наші зусилля, націлені на те, щоб змінити цей небезпечний тренд, не дали результатів. Якщо США не почнуть поважати суверенітет Туреччини і не покажуть, що усвідомлюють, з якими загрозами стикається наша нація, то наше партнерство може виявитися під питанням", – пише Ердоган.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: