fbpx
Сьогодні
Фото 22:15 09 Сер 2018

Еко-дрони: в Україні з’явилися безпілотники на сонячних батареях

На полях українських агропідприємств почали використовувати дрони на сонячних батареях.

Про це Укрінформу розповів співзасновник компанії Drone.ua Валерій Яковенко.

«Тестування дронів на сонячних батареях – це кульмінація проекту, який триває вже третій рік. Загалом проект полягав у формуванні та використанні технологій безпілотників на сонячних батареях для сільського господарства. У цьому випадку сільськогосподарські підприємства отримують відповіді на питання щодо необхідної кількості добрива, засобів захисту рослин і проведення посівних робіт», – пояснив Яковенко.

дрони на сонячних батареях

Він розповів, що використання цієї технології дасть змогу заощадити до 30% засобів захисту рослин, посівного матеріалу, а врожайність при цьому не знижуватиметься. Зокрема, за допомогою дрона фермери зможуть вивчати мікроклімат поля, особливості ґрунтів і потреби рослин. "Це все формується у вигляді флешки – і сучасна техніка використовує цю інформацію як елемент точного землеробства", – зазначив Яковенко.

Партнерами української компанії Drone.ua при реалізації цього проекту стали Європейське космічне агентство, компанія Gamaya та Вища технічна школа Швейцарії ETH Zurich. Його фінансування здійснюється Європейським космічним агентством. За словами Яковенка, це перший в Україні проект, який орієнтований на використання дронів такого типу в сільському господарстві. В якості дрона використовується платформа Solar 3, виробництвом якого займалися фахівці ETH Zurich.

Сам прототип розроблявся близько року. Наразі спеціалісти з Drone.ua працюють над його модифікацією під локальні потреби, щоб технологія повністю відповідала очікуванням українських фермерів.

дрони на сонячних батареях

Читайте також: Україна готова запустити власне виробництво снарядів — Порошенко
Перший безпілотник важить близько п'яти кілограмів, а розмах його крил становить три метри. На ньому встановлений комплекс сонячних батарей потужністю 90 Вт. Як пояснює співзасновник компанії Drone.ua, це дає апарату змогу повністю компенсувати в польоті затрати енергії на переміщення на курсовій швидкості. Тривалість польоту дрона наразі становить від 6 до 8 годин. «Це в середньому втричі перевищує ті показники, що були у класичних літаках. Ми розглядаємо можливість перейти на 24-годинний політ із відновленням у процесі польоту», – зазначив Яковенко.

Водночас він уточнив, що ця версія дрона розроблена для польотів на висоті до 300 метрів над рівнем землі, тому на нього впливають певні погодні фактори, зокрема опади та пориви вітру. Відтак, технологію не рекомендують експлуатувати за швидкості вітру більше 12 м/с.

«У перспективі цього можна буде уникнути, особливо враховуючи те, що ці безпілотники літатимуть значно вище. Я сподіваюсь, що вже наступного року у нас будуть тести на висоті 20 тис. м», – сказав співзасновник компанії Drone.ua.

дрони на сонячних батареях

Перший політ дрона на сонячних батареях відбувся два тижні тому. За словами Яковенка, після цього компанія вже отримала десятки запитів від керівників українських аграрних підприємств, що дає підстави планувати виготовлення серійних зразків.

«Ми отримали достатню кількість запитів, аби замислитись над виготовленням серії. Але поява серійних зразків можлива не раніше літа наступного року. Зараз цей прототип існує в єдиному примірнику. Звісно, ми зацікавлені, щоб таких апаратів ставало більше», – зауважив співзасновник компанії Drone.ua.

Водночас він припустив, що у разі серійного виробництв орієнтовна вартість такого дрона становитиме від 15 тис. до 30 тис. євро.

Окрім аграрного сектору безпілотники на сонячних батареях зможуть використовуватись у геодезії та топографії, добувній і мирній оборонній промисловості, а також задіюватися як мобільний ретранслятор.

дрони на сонячних батареях

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: