fbpx
Сьогодні
21:21 09 Сер 2018

"Боюся не пережити етап у Сімферополь": Сенцов відмовився від переведення до лікарні в Криму

У четвер прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив журналістам, що в адміністрації президента отримали лист матері Олега Сенцова, передане керівництву Росії ще 26 червня. Ніяких інших зрушень у справі Сенцова поки немає.

Про це пише Новая газета.

«Олега не відвідував ніхто з адміністрації президента, їм не цікавився ніхто з керівництва країни, – каже адвокат Дмитро Дінзе. – До нього приходять співробітники УФСІН, лікарі – і все. Навколо Олега повна тиша».

Як розповідає Дінзе, Сенцов відмовився від переведення до лікарні в Криму.

Адвокат правозахисної організації «Агора» Наташа Добрева попросила уповноваженого Росії при ЄСПЛ Михайла Гальперіна сприяти переведенню українського режисера Олега Сенцова в цивільний госпіталь Святителя Луки в Сімферополі. Однак потім від цього плану відмовилися.

За словами Дмитра Дінзе, Олег боїться не пережити етап в Сімферополь. Крім того, він побоюється того, як його зустрінуть в цій лікарні.

«У цивільній лікарні Лабитнангі до Олега поставилися погано, – розповідає Дінзе. – Лікарі погрожували прикувати до ліжка, почати примусово годувати і все в такому дусі. Я написав уже три відмови від госпіталізації до цієї лікарні. Зараз Олег залишається в медчастині колонії. Там у нього чудові стосунки з лікарями, з його думкою там нічого робити насильно з ним не стануть».

Стан Олега Сенцова значно погіршився.

«В Лабитнангі стоїть спека, температура доходить до 40 градусів. Через це у Олега погано з серцем, пульс доходить тільки до 40 ударів в хвилину, – розповідає Дмитро Дінзе, що відвідав Сенцова 7 серпня. – Ще два тижні тому почалася криза, третя за голодування, що триває досі. Олега двічі намагалися умовити виїхати до цивільної лікарні, він відмовився. У нього анемія, сильно знизився гемоглобін, затікають верхні і нижні кінцівки, так що він в основному лежить. У медчастині колонії Олег продовжує пити невелику кількість медичної суміші – достатньої, щоб залишатися в свідомості і не дозволити відвезти себе в реанімацію. Лікарі бояться, що після затяжного третьої кризи настане четверта, під час якого почнуть відмовляти нирки і печінка».

Днями консульство України попросило уповноважену з прав людини Тетяну Москалькову направити до Сенцової омбудсмена по ЯНАО Анатолія Сака сфотографувати укладеного, щоб українська влада могла переконатися, що він виглядає нормально.

«Якби я міг його сфотографувати, вони б переконалися, що він виглядає, як Кощій Безсмертний, – каже Дінзе. – Блідий, очі запалі, сутулиться постійно – плечі не може розігнути. Запала грудна клітка, запалі живіт… До мене він прийшов на своїх ногах, але якщо раніше він виходив бадьоро, то зараз про бадьорості говорити вже не доводиться. До нього регулярно приходять психолог і психіатр, спілкуються. Вони не вбачають неадекватну поведінку або несамовитого стану і підтверджують, що Олег віддає звіт в тому, що він робить, і може керувати своїми діями».
В останні тижні Олег не отримував ніякої інформації з зовнішнього світу: єдиний цензор ІК-8 пішла у відпустку, і вся колонія залишилася без листів.

«Ну да, цензорам теж треба відпочивати, – каже Дінзе. – Я привіз йому листа, в яких багато людей просять його припинити голодування. Олег сказав, що читати їх не буде і просить йому їх не привозити. Я йому теж говорив, що є інші засоби боротьби. Але він сказав, що прийняв рішення і буде на ньому наполягати ».

Наступного разу Дінзе зможе відвідати Сенцова через два тижні, на самому початку вересня.

«Олег пообіцяв, що постарається до цього протриматися, – каже Дінзе. – Але я думаю, йому залишилося недовго».

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: