fbpx
Сьогодні
Погляд 17:54 09 Сер 2018

Акваторія російського свавілля: пил в очі

Проблема блокування Азовського моря надзвичайно проблематична для портів Маріуполя і Бердянська. Ця проблема настільки масштабна, що обговорюється і за межами України.

До 2014 року перевірка корабля, який затримувала російська прикордонна служба, займала приблизно дві години. Зараз ця процедура триватиме до 90 годин. Що в підсумку збільшує вартість перевезення товарів, вироблених, зокрема, промисловими підприємствами південного сходу України. Як повідомляє директор маріупольського морського порту Юрій Балан, збиток від затримки одного судна на добу становить 15 тисяч доларів. До середини липня за даними Адміністрації морських портів України, ФСБ затримала 148 кораблів, а це сотні мільйонів гривень збитку.

Ситуація продовжує лише загострюватися. Так, за останній тиждень було затримано більше 30 суден. Останнє затримання відбулося у вівторок орієнтовно о 11:30, коли берегова охорона ФСБ РФ зупинила турецький суховантаж ABLE – IMO на шляху з Бердянська до Єгипту. Це судно на шляху в Азовське море чекало в Керченській протоці з 21:00 01.08.18 до 11:00 05.08.18, тобто 86 годин.

Однак при всьому, що сталося, влада РФ відмовляється визнавати, що їхні дії навмисно були спрямовані на нанесення збитку, в даному випадку, українським портам. Класична ситуація, чи не так? І в цей же час вся провина покладається на Україну.

"Я думаю, що Україна втрачає гроші не через Російської федерації, а через свою ідіотську, вузьколобну позицію, яку влада сусідньої країни займаює в цілому ряді питань, в тому числі в питанні приналежності Криму", – розповів Дмитро Полонський, віце -прем'єр кримського "уряду". Але і на цьому не кінець.

Випадок, схожий на демонстрацію стався в неділю 05.08.18 близько 10:00 годин, коли берегова охорона ФСБ РФ зупинила турецький суховантаж VERA SU на шляху, що примітно, з Таганрога до Туреччини в традиційному районі затримань південніше Бердянська (49,6 км на південь від Бердянської коси); тривалість затримки становила 2 години (Карта – 1).

Азовське море

На карті чітко видно, що судно йшло по абсолютно незрозумілим для маршруту з Таганрога на Керч курсу, сильно відхилившись на захід – на маршрут з Маріуполя, а потім нібито підставив під затримання. Це співпало з інформаційною кампанією в ЗМІ РФ, мета якої розповісти, що берегова охорона ФСБ РФ затримує всі судна, а не тільки ті, що йдуть в українські порти.

Крім блокади Азовського моря, для суден, що йдуть в порти Маріуполя і Бердянська, і назад, ситуація на Керченській протоці також не є сприятливою. Станом на 4 серпня блокада Азовського моря має наступний вигляд:

Порт Маріуполь – порожній. 2 судна в ремонті (сині), решта – буксири (червоні) (Карта – 2)

Азовське море

Порт Бердянськ – майже порожній, 2 пароплава під навантаженням (Карта – 3)

Азовське море

З Маріуполя/Бердянська в Чорне море очікують перед Керченською протокою = 18 судів: 2 з них – з 29.07 – більше 6 діб; 5 – з 30.07 – більше 5 діб; 2 – з 31.07 – більше 4 діб. У Керченській протоці чекають проходу в Азовське море до Маріуполя/Бердянськ = 10 суден, 3 з них – від 3 до 6 діб (Карта – 4).

Сергій Палков

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: