fbpx
Сьогодні
14:06 06 Сер 2018

Костенко разом з консулами вже в Україні, - Геращенко

Українець Олександр Костенко, який відсидів три с половиною роки в російській тюрмі за побиття "беркутівця" на Майдані вже в Україні.

Про це повідомила віце-спікер Ради Ірина Геращенко.

"Як поінформували мене Держсекретар МЗС Заєць і наші консули, Олександр Костенко разом з нашими дипломатами перетнули російсько- український кордон. Планується, що надвечір вони будуть у Києві", – написала вона.

За її словами, о 16:00 відбудеться брифінг, на якому наші дипломати розкажуть про зусилля влади і дипломатичного корпусу по захисту українців, незаконно утримуваних в РФ.

"Наша задача – звільнити, витягти, допомогти, захисти права, добиватися консульського доступу. Всі інші питання- до інших органів і структур", – зазначила Геращено.

За версією російського слідства, 18 лютого 2014 року в ході "масових заворушень" в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Активіст начебто кинув камінь у бійця "Беркуту".

Також силовики стверджували, що він без дозволу, незаконно зберігав удома нарізну зброю. Костенко не визнав звинувачень.

15 травня 2015 року підконтрольний Кремлю суд дав йому 4 роки й 2 місяці, пізніше покарання зменшили до 3 років 6 місяців позбавлення волі.

Водночас, в Україні у 2014 – 2015 роках Костенко проходив у справі про масові заворушення разом із іншим кримчанином Станіславом Красновим, обвинуваченим у незаконному зберіганні зброї та державній зраді.

Костенка та Краснова затримали у травні 2014 року зі зброєю. СБУ називала їх тоді "диверсантами" та "учасниками терористичної групи", говорила, що кримчани "готували низку акцій диверсійно-підривного характеру" та "збирали і передавали своїм російським координаторам інформацію щодо перебігу подій".

Пізніше інкриміновані Костенку дії виділили в окреме провадження через те, що він не з'являвся до суду.

Його викликали повістками в той час, коли він вже був засуджений Росією.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: