fbpx
Сьогодні
16:06 05 Сер 2018

Загадка Стоунхенджа. Вчені з'ясували походження каменів

Нещодавнє відкриття групи науковців, яким керували дослідники з Оксфордського університету, може нарешті дати відповіді на питання, кого ховали у кромлесі Стоунхенджа та пояснити походження знаменитих британських каменів.

Наукова робота, опублікована в журналі Scientific Reports, говорить, що відомі блакитні камені Стоунхенджа, ймовірно, були транспортовані більш ніж за 200 км від їх сучасного місцезнаходження, передає "НВ".

Науковці змогли довести це, знову розкопавши останки похованих там людей. Як мінімум 10 з 25 небіжчиків були з західного узбережжя Великої Британії – Уельсу. Судячи з їх хімічного складу, камені таємничого вівтаря також перенесли звідти.

Оскільки тіла загиблих були піддані кремації, раніше науковці вважали, що подальші дослідження заходять в глухий кут. Але, професор Брюссельського вільного університету Крістоф Снук зміг розробити техніку, яка дозволила вилучати із залишків людських тіл стронцій, який кристалізувався при їх кремації.

Стоунхендж

Оскільки рослини поглинають стронцій з грунту, він накопичується в кістках, коли люди їдять рослини. Технологія вилучення металу допомогла визначити географічне положення померлих в останні 10-15 років їх життя.

Колега Крістофа Снука з Лондонського інституту археології Крісті Вілліс почала вивчати таким чином залишки похованих у кромлесі Стоунхенджа, коли археологи знову їх розкопали у 2008-му.

Через завзятість та наполегливість у своїх дослідженнях, зараз вчені впевнено можуть заявити, що майже половина похованих прибули з Уельсу.

"Багато людей говорили мені, що у нас нічого не вийде. Неможливість отримати з цих залишків інформацію залишала занадто багато порожніх сторінок у нашій історії, в нашому минулому", – каже Крістоф Снук. "Сорок відсотків людей, яких ми проаналізували, не могли мешкати близько Стоунхенджа протягом останнього десятиліття їх життя. Я знаю, що сьогодні всі пересуваються, але ми говоримо про часи близько 5000 років тому".

Дійсно, відстань у кілька сотень кілометрів для сучасної людини – це ніщо, але мова йде про третє тисячоліття до нашої ери, час, коли ще не було поширене колесо. Подолання навіть декількох кілометрів від місця свого проживання було справжнім подвигом в ту пору.

Крім цього, археологічні дати залишків людей близькі до періоду раннього будівництва Стоунхенджа, що дає основу для припущень про транспортування величезних каменів з Уельсу.

Поки науковці не можуть сказати напевно, чи були поховані там безпосередніми будівельниками Стоунхенджа, або це одні з шанованих членів найдавнішого суспільства, яких спеціально транспортували до спеціального місця поховання.

Можливо, протягом багатьох століть, людей з камінням приносили до Стоунхенджа для проведення подібних ритуалів.

"Стронцій, як правило, пов'язаний з геологією, і це дає нам географічну інформацію. Робота над залишками відкриває абсолютно нову область вивчення в міграції дорослих людей, яка раніше була неможлива", – пояснює Джейн А. Еванс, археолог британської геологічної служби. "Дослідження може припускати не лише транспортування каменів з Уельсу в Уїлтшир (графство, де розташований Стоунхендж – ред.), але і те, що між цими двома областями міг існувати постійний зв'язок".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: