fbpx
Сьогодні
Фото 14:43 02 Сер 2018

Повернувся на заставу: у Києві офіційно відкрили пам'ятник Іллі Муромцю

Сьогодні у Києві відкрили скульптуру Іллі Муромця у парку "Муромець", а також новий сквер з місцями для відпочинку, новими квітниками й деревами.

На відкритті були міський голова столиці Віталій Кличко, авторський колектив монумента й відомий на весь світ силач Василь Вірастюк, який позував для пам'ятника.

у Києві офіційно відкрили пам'ятник Іллі Муромцю

Скульптуру 30 липня було доставлено з ливарного цеху у Вишневому, де працював скульптор Володимир Журавель на Труханів острів. Разом із пагорбом та гранітним постаментом пам'ятник буде 11 метрів заввишки.

Образ богатиря відтворювали за унікальною технологією, що до цього не використовувалася для скульптур такого великого розміру: форми для відливки частин скульптури з металу виготовляли на 3D принтері. Потім всі відлиті 400 фрагментів монументу збирали й зварювали в єдине ціле. Останні зварювальні роботи проводили вже у парку. Там за допомогою підйомного крана поєднали і зварили тулуб богатиря з нижньою частиною скульптури. Й помістили пам'ятник на постамент. Ще день автор роботи витратив на доведення дрібних деталей монумента, а "Київзеленбуд" – на виправлення ідеально встеленого газону у підніжжя скульптури.

За переказами, богатир Ілля Муромець народився під Черніговом, служив князю Володимиру, охороняв з дружиною воїнів Київ на заставі на тому самому місці, де нині встановили йому пам'ятник. Похований у Києво-Печерській лаврі.

"Це наш богатир, це наша історія, яку в нас намагаються поцупити. Тому Муромець стоятиме тут, на історичному місці, де колись розташовувалась богатирська застава", – зазначив Кличко.

Всі роботи зі створення пам'ятника та благоустрою першої черги парку здійснювалися за кошти меценатів.

Встановлення скульптури богатиря Іллі Муромця

Друзі! Завершена, справді, велика робота. – Зі створення і встановлення скульптури богатиря Іллі Муромця та облаштування в столиці першої черги парку «Муромець». Це був творчий процес і для митців, і для міської адміністрації-:). Результат нашої спільної роботи мені подобається. Сьогодні ми його презентуємо киянам. І до речі, місто не витратило на цей проект жодної копійки бюджетних коштів. Втілений він за кошти меценатів.

Posted by Віталій Кличко on Wednesday, August 1, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: