fbpx
Сьогодні
19:40 30 Лип 2018

Унікальна знахідка віком 4500 років: українські археологи знайшли дивно розмальований скелет

Українсько-польська команда археологів виявила кістки молодої жінки, поховані 4500 років тому. Знахідка унікальна, адже скелет хтось ретельно прикрасив чорними візерунками, перш ніж поховати останки.

Скелет знайшли кілька років тому під час розкопок біля села Пороги на березі Дністра, повідомляє Еспресо з посиланням на Science Alert.

"Коли ми фотографували поховання, наша увага була звернена на регулярні візерунки, такі як паралельні лінії, видимі на обох ліктевих згинах", – сказав польський археолог Данута Юркевич з Інституту археології Університету Адама Міцкевича в Познані.

"Спочатку ми з обережністю підійшли до відкриття – можливо, сліди залишилися від тварин", – додав він.

Тепер же кістки і візерунки піддалися хімічному аналізу, який встановив, що малюнки були зроблені іншою людиною свідомо, використовуючи чорну субстанцію, подібну деревній смолі.

дивно розмальований скелет віком 4500 років

Ще більш цікавим є той факт, що процедура нанесення мала відбуватися не просто після смерті дівчини, а й після розкладання тіла – її могила, можливо, була знову відкрита, на кістки нанесено візерунки, а потім хтось знову ретельно виклав кістки в анатомічному порядку . І тіло знову поховали.

"Дивно, що процедура прикраси кісток повинна була бути виконана після смерті і процесу розкладання тіла. Це чітко зазначено розташуванням прикрас на поверхні кісток і способом нанесення барвника", – сказав Юркевич.

За словом вчених, скелетів такого віку з подібними мітками ніколи раніше не знаходили на території Європи. Були подібні відкриття, але вони були витлумачені як залишки татуювань, тому ця знахідка вважається унікальною.

Ким була ця жінка сказати важко, але вона, безсумнівно, грала важливу роль в своїй громаді. Вона належала до племен кочівників, у яких не було постійних поселень, і, отже, вони не залишили жодних будівель.

По собі кочівники полишали лиш тисячі курганів, що свідчить про те, що похоронні практики були дуже важливі для їхньої культури. Цікаво, що відносно небагато з цих курганів містять останки жінок.

Те, що кочівники через роки повернулися до поховання, доводить високе положення померлої в ієрархії того часу.

"Небіжчик, чиї кістки були покриті візерунками, мав бути важливим членом спільноти", – підкреслює Юркевич.

Дослідження групи буде опубліковано в майбутньому випуску Baltic-Pontic Studies , який буде доступний в серпні.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: