fbpx
Сьогодні
20:26 29 Лип 2018

Чорний піар вищого рівня: як Катар змагався з США й Австралією за право проведення ЧС-2022

Фото fifa.com

Під час боротьби за право проведення Чемпіонату світу з футболу в 2022 році Катар організував кампанію чорного піару проти основних конкурентів – США та Австралії.

Про це повідомляє The Sunday Times із посиланням на інформатора, який працював із заявкою цієї країни на проведення чемпіонату.

Катарський комітет платив компанії зі зв'язків із громадськістю та колишнім агентам ЦРУ за вкидання фальсифікованої пропаганди стосовно США та Австралії, головних конкурентів у конкурсі.

Стратегію кампанії розробила нью-йоркська компанія BLJ Worldwide. Метою компанії було створити враження, що в країнах-конкурентах немає широкої громадської підтримки проведення чемпіонату світу з футболу, а така підтримка є однією із основних вимог ФІФА до країн-претендентів.

В одному з листів, наданих інформатором, є звіт за 2010 рік президента BLJ Майкла Хольцмана, направлений Ахмаду Німеху, старшому раднику команди Катару на конкурсі. У листі перераховані дії по дискредитації країн-претендентів. Серед них – залучення журналістів, блогерів, відомих громадських діячів до написання статей з негативною оцінкою перспектив проведення чемпіонату; звіти і доповіді з негативною оцінкою впливу чемпіонату на економіку.

"Ми найняли групу американських учителів фізкультури, попросили конгресмена законодавчо заборонити проведення Кубка світу в США на тій підставі, що гроші, витрачені на футбольний турнір, можуть бути використані для фінансування спорту в середній школі", – сказано в одному з пунктів.

Один із професорів отримав $9 тисяч за доповідь про величезні економічні витрати на чемпіонат світу в США. Потім цю доповідь поширили міжнародні ЗМІ.

Крім того, в рамках кампанії були організовані акції протесту, у тому числі за участю студентів в Австралії.

Катарська сторона усі звинувачення заперечує та заявляє, що на конкурсі поводилася в суворій відповідності з правилами ФІФА.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: