fbpx
Сьогодні
Фото 18:26 27 Лип 2018

Новинський, російські прапори та перепони для віруючих: як пройшла хресна хода у Києві

Сьогодні в Києві пройшла хресна хода УПЦ МП, приурочена до 1030-ї річниці Хрещення Русі. Поліція нарахувала приблизно 20 тисяч учасників.

Натомість керівництво самої УПЦ МП говорить про нібито 250 тисяч учасників. Про це на брифінгу повідомив митрополит Антоній, передають Українські Новини.

"За нашими першими підрахунками, брало участь не менше 250 тисяч осіб. Це більше, ніж в минулому році", – сказав він.
Митрополит підкреслив, що хресна хода не є політичним заходом, це релігійний обряд.

хресна хода в Києві

Фото УПЦ МП

При цьому під час ходи несли російські прапори.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Назар Приходько.

От і підтвердив "московський патріархат" свою назву. ВЧЕРГОВЕ підтвердив. Те, що він перевернутий на світлині – показує їхню тупість. Але головне в тому, що суть їхня залишається незмінною.Київ 27.07.2018.

Posted by Назар Приходько on Friday, July 27, 2018

"От і підтвердив "московський патріархат" свою назву. ВЧЕРГОВЕ підтвердив. Те, що він перевернутий на світлині – показує їхню тупість. Але головне в тому, що суть їхня залишається незмінною", – обурився громадський діяч і прикріпив до свого допису фото.
Також хресну ходу, яка почалая з молебню на Володимирській гірці, традиційно завітали народні депутати від Опозиційного блоку, серед яких спонсор Української православної церкви Московського патріарха Вадим Новинський, його колеги по фракції Михайло Добкін і Нестор Шуфрич, передає LIGA.net.

хресна хода в Києві

Фото liga.net

Окремо на молебень прибув колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Біля пам'ятника Володимиру митрополит УПЦ МП Онуфрій почав молебень на честь 1030-річчя хрещення Русі. Присутні кілька десятків тисяч чоловік.

Під час молебню молилися за московського патріарха Кирила (Гундяєва). Кирила в молитві згадали перед митрополитом УПЦ МП Онуфрієм і назвали "патріархом московським і всієї Русі, паном і батьком нашим Кирилом".

Сама хресна хода розпочалася приблизно о 13:30. Представники Єпископату і прихильники УПЦ МП йтимуть від Володимирської гірки до Києво-Печерській Лаврі.

хресна хода в Києві

Фото liga.net

По дорозі митрополит Онуфрій покладе квіти на місце загибелі людей в лютому 2014 року на Майдані незалежності.
Варто зазначити, що учасників ходи МП звозили до Києва на автобусах, їм платили добові.

УПЦ МП заявляє, нібито влада та силовики чинили перепони цим перевезенням.

"Попри перешкоди, що масштабно чинилися чиновниками та перевізниками вірянам УПЦ, у святкуваннях 1030-літнього ювілею Хрещення Русі взяли участь віруючі з усіх єпархій Української православної церкви та паломники з-за кордону", – сказано в повідомленні на сайті релігійної організації московського підпорядкування.

хресна хода в Києві

Фото Insider

На шляху проходження хресної ходи навпроти Будинку уряду поліція затримала членів організації "Братство" Дмитра Корчинського, які представляються також журналістками "Всесвітнього Броварського телебачення".

"П'ятеро чоловіків йшли у голові колони – поліція вже на цьому етапі оточила цю групу, – передає ТСН. – Біля Кабінету Міністрів молодики видерлись на парапет, де частину з них затримали. Попередньо, затриманих двоє. До провокацій група вдатись не встигла".

На відео, яке поширив Корчинський, видно, що двоє його прибічників, стоячи на парапеті, зневажливо коментували ходу на камеру. Після цього їх почала відтісняти група поліцейських у жовтих жилетах. Зокрема, правоохоронці застосували силу до Олексія Середюка та повели його в парк, у напрямку автобусів поліції.

Поліція заарештувала журналіста Всесвітньо-Броварське Телебачення, добровольця Олексій Середюк під час "хресної ходи" сепаратистів за гасло #СлаваУкраїні!

Posted by Дмитро Корчинський on Friday, July 27, 2018

Олексій Середюк демонстративно і гучно багато разів кричав "Слава Україні!" та "Геть москалів!" Під час штовханини йому розірвали футболку.

Водночас заступник глави МВС Сергій Яровий заявив на брифінгу, що під час заходів УПЦ МП "фактів виявлення заборонених речей на фільтраційних пунктах та провокацій та не зафіксовано".

"В цілому ситуація була спокійною та контрольованою. Особовий склад виконав всі поставлені завдання. Був незначний інцидент, коли трьох осіб затримали. Поліція зреагувала відповідним чином", – сказав Сергій Яровий, якого цитує Департамент комунікації МВС України.

хресна хода в Києві

Фото mvs.gov.ua

Заступник голови Національної поліції Андрій Крищенко повідомив, що з затриманими була проведена профілактична бесіда.
"У нас були обґрунтовані підозри, що ці особи могли вчинити провокації", – додав він.

За словами правоохоронців, посилені заходи безпеки будуть у столиці ще й завтра, 28 липня, коли Хресною ходою за Єдину помісну церкву пройдуть вірні УПЦ Київського патріархату.

хресна хода в Києві

Фото mvs.gov.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: