fbpx
Сьогодні
14:50 27 Лип 2018

Майкл Коен готовий свідчити особисто проти Дональда Трампа

Фото: АР

У США продовжується розслідування стосовно зв'язків штабу виборчої кампанії Дональда Трампа із Москвою. Свідчення Майкла Коена, колишнього адвоката Президента США, зробило мішенню розслідування особисто Дональда Трампа.

І знову неприємності на голову американському президенту! Після відмови правлячої партії КНДР від попередніх обіцянок про ліквідацію ядерної зброї та тиску американських депутатів та посадовців, який змусив президентську адміністрацію скасувати зустріч із Путіним у Вашингтоні, невдачі та неприємні сюрпризи не залишають Білий дім. На порядку денному знов розслідування спецпрокурора Мюллера щодо російського впливу на президентські вибори у США в 2016 році, і тепер у прокуратури є свідоцтва про персональну участь Дональда Трампа у протизаконних діях.

Як повідомляє CNN, Майкл Коен, колишній особистий адвокат Президента Сполучених Штатів Дональда Трампа, стверджує, що (тодішній кандидат) Трамп заздалегідь знав про засідання в Трамп-тауер у червні 2016 року, в ході якого обговорювалася пропозиція росіян викласти «бруд» проти членів штабу виборчої кампанії Гілларі Клінтон. Коен готовий свідчити про ці твердження спеціальному прокурору Роберту Мюллеру. Коен стверджує, що він був присутній разом з кількома іншими адвокатами, коли Трамп був поінформований щодо пропозиції Москви передати компромат на Гілларі Клінтон Трампові-молодшому. За словами Коена, Трамп особисто схвалив організацію зустрічі з московською стороною. Майкл Коен не має можливості представити матеріальні докази (наприклад, аудіозапис) для підтвердження своїх слів, але він готовий виступити свідком у суді. Якщо Роберт Мюллер не планує передавати справу до суду, то доповідь про висновки розслідування може бути направлена до Конгресу, залишивши парламентарям право рішення про початок процедури імпічменту.

Звичайно, апарат Трампа зовсім не бажає погоджуватися із такими заявами. «Він брехав протягом усього тижня, він брехав протягом років», – заявив теперішній адвокат Президента Сполучених Штатів Руді Джуліані у інтерв'ю Крісу Куомо на CNN. Він додав: «Я не бачу, як хтось взагалі може йому довіряти», а також назвав Майкла Коена «свідком, який може просто знищити всю судову справу» та «патологічним брехуном». Крім того, депутати від Республіканської партії намагаються розпочати імпічмент генерального прокурора та таким чином перешкоджати розслідуванню.

Однак якщо Дональд Трамп дійсно знав про зустріч своєї команди (Дональд Трамп-молодший, зять Трампа Джаред Кушнер, голова штабу Пол Манафорт) із московським адвокатом Наталією Весельницькою, знав про обговорення здобутої московськими спецслужбами електронної пошти серверів Демократичної партії, то він стає прямою ціллю розслідування. Крім того, Дональд Трамп-молодший під присягою у Конґресі стверджував, що його батько не знав про зустріч із Весельницькою. Така брехня під присягою може бути класифікована як кримінальний злочин. За словами людей, які обговорювали це питання з Майклом Коеном, він висловлює сподівання, що його твердження про зустріч у Трамп-тауер допоможе йому вийти на зв'язок із Мюллером і, можливо, зменшити проблеми Коена із законом. Зараз він перебуває під слідством федеральних прокурорів у Манхеттені, після того, як Роберт Мюллер передав їм справу Коена на розгляд.

До того ж, прокуратура почала перевіряти повідомлення («твіти») Дональда Трампа у мережі Twitter на предмет перешкоджання правосуддю. Ця перевірка є частиною ширшого розслідування стосовно того, чи перешкоджав Трамп правосуддю, коли у ФБР розслідували відносини його виборчого штабу із Москвою. The New York Times цитує 7 твітів Дональда Трампа, які підпадають під розслідування, а на думку Макса де Хальдеванга з видання Quartz таких твітів може бути навіть 22: щодо звільнення директора ФБР Джеймса Комі, погрози генеральному прокуророві Джеффу Сешнсу та колишньому директорові ФБР Ендрю МакКейбу, тощо.

Одкровення Майкла Коена відбулися лише через кілька днів після того, як було опубліковано запис 2016 року із розмовою між Трампом та Коеном, яке свідчить про те, що президент був поінформований про виплату хабара, з метою запобігання оприлюдненню новин про адюльтер із моделлю Playboy. Представники Дональда Трампа раніше заперечували цей роман та свідчили про те, що Трамп не знав про схему заплатити American Media Inc., компанії-власниці National Enquirer. Федеральні прокурори у Нью-Йорку продовжують розслідувати справу Коена на предмет можливого банківського та податкового шахрайства, а також можливі порушення законодавства про виборчу кампанію, пов'язані зі сплатою $130 000 зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс, яка стверджує, що була коханкою Трампа.

Нагадаємо, що нові факти розслідування Роберта Мюллера щодо зв'язків виборчого штабу Дональда Трампа із Москвою вразили багатьох американців на фоні заяв Президента Сполучених Штатів у ході зустрічі із кремлівським ватажком Путіним у Гельсінкі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: