fbpx
Сьогодні
12:46 26 Лип 2018

Росіяни оселилися на військовій базі в країні НАТО під боком України, - Newsweek

Російські байкери "Нічні вовки", які мають тісні зв'язки з президентом Росії Володимиром Путіним відкрили військову базу посеред країни Євросоюзу і НАТО.

Про це пише Newsweek.

За інформацією видання байкери Путіна оселилися на території покинутої військової бази в Словаччині

"Нічні вовки" підтримують ворожу позицію Москви щодо НАТО. І тепер вони оголосили, що збираються відкрити постійну стоянку на території Словаччини. На церемонії відкриття їхнього військового табору в країні побували також чиновники з посольства Росії.

У словацькому міністерстві закордонних справ кажуть, що стежать за активністю росіян і стривожені їхньою присутністю в країні. Однак, у Братиславі вважають, що "Нічні вовки" не зробили нічого протизаконного, поки що.

"Я дивлюся на створення бази Нічних вовків у більш широкому контексті російської підтримки лівих і правих радикалів у Європі. У даному випадку йдеться про підтримку воєнізованої групи, яка називає себе "Словацькими добровольцями" і чиї члени воювали на Сході України на боці Росії", – розповів експерт з питань Центральної Європи Даніель Крал.

Щонайменше 200 публічних діячів Словаччини підписали петицію до уряду з вимогою почати діяти негайно.

"На 50-ту річницю серпневої окупації Чехословаччини арміями країн Варшавського договору російська банда мотоциклістів "Нічні вовки", яка під санкціями США з 2014 року, стала активним учасником російської гібридної війни проти ЄС, НАТО і Словаччини", – йдеться у петиції.

На військовій базі, яку "Нічні вовки" почали займати в другій половині червня, були помічені танки і бронетехніка. Це важке військове обладнання належить Міністерству оборони Словаччини.

Проте директор "Словацького інституту військової історії" здав його в оренду путінським байкерам.

За словами Крала, угоду про оренду бронетехніки вже скасували, всі танки повернули музею, а директора музею звільнили. Міністерство оборони попросило Генпрокуратуру перевірити, чи "Словацькі добровольці" не загрожують національній безпеці.

"Однак, рішучі кроки, такі як, приміром, тиск на самих "Нічних вовків", може спричинити опір з боку проросійських кіл, які, вірогідно, підтримають впливові люди з уряду і парламенту", – пояснив Крал.

Видання нагадує, що "Нічні вовки" горезвісні тим, що вони поширюють російський націоналізм та ідеї панславізму у країнах Східної Європи, а також підтримують праві радикальні настрої і рухи проти ЛГБТ.

Путінські байкери потрапили під санкції США за участь у війні проти України, яка триває вже чотири роки. Впродовж останніх кількох місяців російські байкери подорожували країнами Балкан.

Уряд Боснії і Герцоговини заборонив їхньому лідеру Олександру Залдостанову перетинати кордон країни, оскільки він становить загрозу для національної безпеки.

Один з членів "Нічних вовків" у Сербії Александр Сінд'єлич брав участь у спробі спецслужб Росії влаштувати переворот у Чорногорії у 2016 році. Мета перевороту була в тому, щоб не дозволити країні приєднатися до НАТО.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: