fbpx
Сьогодні
19:57 25 Лип 2018

Напружена ситуація в Азовському морі: Росія змінила тактику

Росія змінила свою поведінку в Азовському морі – почала затримувати іноземні судна під час їх проходу через Керченську протоку.

Про це на прес-конференції у середу повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, передає Укрінформ.

«Ми відслідковуємо, що Російська Федерація змінила алгоритм своїх дій в Азовському морі… затримує іноземні судна, які йдуть в Україну, в Керченській протоці, затягуючи час надання дозволів проходу саме через Керченську протоку. Є інформація, що час затримки суден іноді складає до 3-х діб», – сказав він.

За словами Слободяна, це впливає на економічну привабливість України.

Водночас він зауважив, що за міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для РФ. Його можуть вільно використовувати дві сторони, тому формально Росія може оглядати судна, але ми «розуміємо, для чого це робиться».

Відповідаючи на питання журналістів, чи є сенс розривати зазначений договір про двостороннє використання Азовського моря, Слободян зауважив, що зміна договору має цінність, лише коли обидві сторони мають намір його виконувати.

«Ми можемо ухвалити таке рішення в односторонньому порядку, але, на мою думку, ефекту від цього не буде», – сказав він.

У свою чергу керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк зауважив, що, на його переконання, російська сторона створює проблеми для суден, які заходять в Україну, для тиску на неї, зокрема в питанні відновлення Україною водопостачання Криму.

Він пояснив, що через затримки іноземні судна починають переглядати свою логістику, щоб не заходити до портів Маріуполя та Бердянська, а це створює економічні проблеми для цих міст.

«РФ створює передумови для певних негативних економічно-соціальних наслідків у цих містах», – додав Слободян.

Представник ДПСУ зауважив: вже є відомості про те, що в Маріупольському порту формується псевдоорганізація для створення безладів у місті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: