fbpx
Сьогодні
16:03 24 Лип 2018

Україна може значно збільшити вітчизняний газо- і нафтовидобуток, - Ілля Пономарьов

Україна, як колиска світової галузі газу, має всі шанси в рази збільшити вітчизняний газо- і нафтовидобуток, однак для цього необхідні значні інвестиції. Про це в інтерв'ю "Цензор.нет" повідомив екс-депутат Держдуми РФ, в минулому – один з топ-менеджерів корпорації ЮКОС Михайла Ходорковського, а також – відомого світового нафто-сервісного гіганта Schlumberger Ілля Пономарьов, передає "Depo".

"Ще в 70-х роках минулого століття Україна видобувала 70 млрд кубів газу в рік і була його експортером. Газ в Москву і Пітер йшов саме з території України, в основному з Полтавської області. Ну і взагалі – перший природний газ в історії людства був видобутий в Дрогобичі, на Західній Україні, яка стала колискою світової галузі газу. У Радянському Союзі головний центр підготовки фахівців в області видобутку газу був саме на Західній Україні, в Івано-Франківську. І багато співробітників ЮКОСу, які працювали у мене в управлінні, були саме звідти", – розповів Пономарьов.

Для акумуляції інвестиційних коштів в українську газову і нафтову видобуток Ілля Пономарьов створив в США компанію Trident Acquisitions, вийшов на американську біржу NASDAQ і вже зібрав понад 250 млн $ для вкладення в українську "нефтянку" і газовидобуток. Як каже бізнесмен, Trident Acquisitions – це SPAC (special purposes acquisition company – компанія з придбання спеціальних цілей).

"SPAC – це компанія, а не фонд. Фонд має обмежений термін діяльності за часом. А у SPAC ніякого подібного обмеження по часу немає. SPAC – це компанія, яка публічно торгується з першого дня існування. Ну і, напевно, найважливіше – це те, у що, власне, SPACи вкладаються. Фонди прагнуть вкладатися в активи вже причесані і упаковані, максимально віджимаючи їх власників за ціною і, як правило, купуючи міноритарні пакети. SPAC, його перша інвестиція, як правило, відбувається у формі так званої бізнес комбінації, тобто злиття SPAC з об'єктом інвестицій, в результаті якого утворюється єдина компанія. Власне, перший об'єкт для інвестиції повинен бути великим і відповідним до розміру самого SPAC. Після того, як здійснилося злиття – об'єднана компанія може вкладатися в інші більш дрібні проекти, рости таким чином", – поділився Ілля Пономарьов подробицями функціонування свого нового підприємства.

Як розповів екс-менеджер ЮКОСа, найскладнішим у створенні нової компанії був пошук внутрішнього українського інвестора, без участі якого іноземні донори були вельми обережні з вкладенням своїх грошей. Як каже Пономарьов, в Україні пропонували вкластися лише тим підприємцям, які мають бездоганну репутацію і однаково віддалені від різних політичних груп в Україні. У підсумку – головну українську інвестицію в проект – 5 млн $ – здійснив співвласник корпорації АТБ Геннадій Буткевич.

"Безумовно, це стало вирішальним з точки зору підйому інвестицій, які без участі Геннадія Буткевича не відбулися б. Або, точніше, ми повинні були б прив'язувати проект не до України, а до інших країн. І хоча його безпосередня частка в загальному обсязі піднятих грошей становить одиниці відсотків, здається, близько 2,5%, але психологічно його входження для інвесторів було дуже важливим. Є такий вислів американський "skin in the game". Образно можна перевести як "зав'язнув кігтик". Коли хтось місцевий бере участь, то це означає, що є людина, яка буде захищати цей проект всередині країни. Тому іноземці до цього ставляться з більшою довірою, ніж, коли такого "внутрішнього" інвестора немає. І їм зазвичай навіть не важливо, з цієї чи галузі людина. Важливо – щоб був місцевий, шановний, серйозний і значимий гравець, який в цьому проекті буде зацікавлений", – розповів "Цензору" Ілля Пономарьов.

Пономарьов впевнений, що в Україні цілком під силу створити нове, прозоре, технологічне підприємство за образом і подобою російського гіганта ЮКОС. Який збанкрутув і був знищений Володимиром Путіним і його оточенням 10 років тому через політичну позицію власника російської нафтової корпорації. Нині, каже Пономарьов, його нова українсько-американська компанія хоче бути рівновіддаленою від всіх політичних таборів і сил в Україні.

"Ми принципово не створюємо собі політичних партнерів, тому що намагаємося бути нейтральними. Ми хочемо подати приклад прозорих і зрозумілих інвестицій. Саме тому ми далеко не з усіма заможними людьми в Україні розмовляли на стадії створення Trident і далеко не всім пропонували разом з нами зайти в підприємство. Про це ми вели переговори лише з тими великими бізнесменами, які нейтральні по відношенню до політики. Найбільше ми не хочемо опинитися в одному з політтаборів. Що в таборі чинної влади, що в таборі Юлії Володимирівни або інших опозиціонерів, що в таборі колишньої влади. Ми хочемо від усіх бути рівновіддаленими. Ми хочемо бути на стороні України" – підсумував Пономарьов.

Повна версія інтерв'ю – тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: